Erişilebilirlik

Rakka İçin Kürtler'e Yeşil Işık


Çoğunluğunu Kürt YPG savaşçılarının oluşturduğu Suriyeli muhaliflerin kısa süre içinde, IŞİD’in elindeki Rakka’ya operasyon düzenlemesi bekleniyor. YPG’nin operasyonda ana unsur olması ise Türkiye’nin büyük ihtimalle sert tepkisini çekecek.

IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak’taki operasyonlarından sorumlu komutanı Stephen Townsend, bugün telekonferans aracılığıyla savunma muhabirlerine yaptığı açıklamada, “Kısa sürede bu tür bir operasyonu yapabilecek tek güç, çoğunluğunu YPG savaşçılarının oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’dir” dedi.

Townsend, Amerika’nın bu konuda Ankara ile müzakere sürecinde olduğunu, Kürt savaşçıların Rakka operasyonuna katılması konusunda Türkiye ile mevcut görüş ayrılığına rağmen bir çözüm yolu bulunmasına çalıştığını söyledi.

Townsend, “Bu işi kim yapabilir, en kısa zamanda kim gitmeye istekli, buna bakacağız. Bu konudaki ilk pozisyon belirleme sonrasında, operasyonu nasıl icra edeceğimize bakacağız,” dedi.

Neden operasyonda acele ediliyor?

Townsend, koalisyon güçlerine ulaşan istihbaratın, Rakka’daki IŞİD militanlarının dışarıya dönük büyük çaplı saldırı planlarının olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Amerikalı yetkililer, bu saldırı planlarının Amerika ve Avrupa kentlerini hedef alan terör eylemleri olduğu görüşünde. Townsend, de işte bu nedenle Rakka’ya acil bir operasyonun büyük önem taşıdığını belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter, haftabaşında, Musul ile Rakka operasyonlarının eş zamanlı olabileceğini söylemişti. Birden fazla cephe açılarak IŞİD’in daha hızlı zayıflatılması hedefleniyor.

Carter, bu konuyu bugün de Brüksel’de, Fransa ve Türkiye savunma bakanlarıyla ele aldı. Görüşmede özellikle bölgede askeri işbirliğinin sürdürülmesi ve Türkiye-Suriye sınırında Ankara destekli muhaliflerin son dönemde ele geçirdiği mevzilerin korunması üzerinde duruldu.

Townsend de bugünkü açıklamalarında, Rakka’daki operasyonda koalisyonun, Musul’dakinden daha az rol alacağını dile getirdi.

Amerikalı komutan, “(Rakka’da) daha az askerimiz görev yapacak. Irak’takinden farklı bir muharebe destek yöntemi uygulamamız gerekecek,” dedi.

Townsend, Rakka operasyonunun Musul’dakinden daha uzun sürebileceğini de kaydetti. Rakka, Musul’dan daha küçük bir coğrafi alan, ancak, Irak’ta olduğu gibi koalisyonun ülke yönetimiyle işbirliği yapıp, birlikte hareket etme şansı yok.

XS
SM
MD
LG