Erişilebilirlik

Rakka Operasyonu Yaklaştıkça IŞİD Tabka Barajını Yıkmakla Tehdit Ediyor


Rakka Operasyonu Yaklaştıkça IŞİD Tabka Barajını Yıkmakla Tehdit Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Rakka bölgesinde Fırat nehri yakınlarındaki baraja verilen zararla ilgili çelişkili bilgiler geliyor. Yerel halk IŞİD militanlarının Tabka Barajı’nı yok etmekle tehdit ettiklerini söylüyor. Barajın bulunduğu bölge, Rakka yolunda önemli bir güzergah. Böyle bir durum bölgedeki binlerce kişinin hayatını tehlikeye sokabilir.

Tabka Barajı geçtiğimiz günlerde IŞİD militanlarının ateşine maruz kaldı. Suriyeli mühendisler 4 kilometre uzunluğundaki baraja gerekli onarımları yapmak için gitti ama geri dönmek zorunda kaldı. Ancak mühendisler, baraja yönelik su baskısını azaltmak için bir su yolu oluşturmayı başardılar.

Amerika’nın desteklediği koalisyon ise barajın tehlikede olduğunu reddediyor. Buna karşılık IŞİD militanları barajın yıkılmak üzere olduğunu iddia ediyor. Uzmanlara göre ise bu zaman kazanma taktiği olabilir.

Tabka, 2014’ten buyana IŞİD’in elinde. Ve üst düzey örgüt komutanlarının orada konuşlandığı düşünülüyor. Kasaba, Rakka’ya yaklaşan Amerika desteğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin hedefinde.

Barajın çevresindeki kasabalarda yaşayanlar IŞİD’in barajı havaya uçurmaya çalışabileceğini söylüyor: “Baraj konusunda gerçekten korkuyoruz. Birçokları buraya geldi ve IŞİD’in barajı havaya uçuracağını söyledi. Eğer havaya uçururlarsa suyumuz olmaz, susuzluktan ölürüz, bu da ölüm demek.”

Barajın IŞİD tarafından havaya uçurulması, anayol üzerindeki kasaba ve kentlerin su altında kalması demek.

Suriye Demokratik Güçleri, Rakka’ya nihai harekatın önümüzdeki günlerde başlayacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG