Erişilebilirlik

Rakka Operasyonu Suriye’de Dengeleri Değiştirecek mi?


Suriye Demokratik Güçleri 6 Haziran günü Rakka'ya ilerlemeye başladı
Suriye Demokratik Güçleri 6 Haziran günü Rakka'ya ilerlemeye başladı

Amerika destekli YPG güçleri, Şii milisler ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a bağlı güçlerle birlikte IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’yı ele geçirmek için mücadele ediyorlar. Amerika’nın önderliğindeki Kürt grupların Salı günü operasyona başladıklarını duyurmalarından bu yana önemli bir ilerleme kaydedilemedi. Suriye’nin kuzeyinde durum gitgide daha karmaşık bir hale geliyor görünüyor.

Amerika destekli Kürt YPG güçleri Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in elindeki Rakka’nın kuzeyine doğru ilerlerken marşlar söylüyor. Grup IŞİD militanlarını sözde başkentlerinden atmayı hedefliyor.

Amerika’nın IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Çarşamba günü Bağdat’ta yaptığı açıklamada, örgütün Kuzey Irak’ta Musul’un kontrolünü kaybetmiş olmasından dolayı Rakka savaşının daha da şiddetleneceğini söyledi.

McGurk bu açıklamayı YPG Sözcüsü Talal Selo’nun, Rakka operasyonunun başladığını duyurmasından bir gün sonra yaptı. Bu sırada YPG güçleri şehrin dış mahallelerini kuşatmaya başladı. Selo ayrıca açıklamasında Amerika önderliğindeki koalisyona ve Başkan Donald Trump’a verilen destek için teşekkür etti. Arap medyası da Salı günü IŞİD’e karşı yürütülen çatışmalara ait olduğu söylenen görüntüleri yayınladı.

YPG’ye bağlı basın kuruluşları da YPG güçlerinin Rakka’ya yakın bir noktada bulunan bir telefon anteni kulesi üzerinden IŞİD bayrağını indirme görüntülerini yayınladı. Ayrıca Kürt güçlerin şehirden kaçan kadın ve çocukları karşıladıkları görüntüler de yayınlandı.

Amerika önderliğindeki koalisyon güçleri Rakka’da 3 ila 4 bin civarında IŞİD militanının olduğuna inanıyor. Suudi Arabistan’ın yayınladığı El Hayat gazetesi Çarşamba günü yayınladığı bir haberinde bazı kaynakların, örgütün Rakka’da yaşayan çok sayıda kişiyi şehir içerisinde rehin olarak tuttuğu uyarısı yaptığını yazdı.

Kürt güçlerinin komutanı Muhammed Hicazi, Arap medyasına verdiği demeçte YPG’nin ve beraberindeki güçlerin Rakka’nın doğusu, batısı ve kuzeyini kontrol altına aldığını ama güneyinde kontrol sağlanamadığını söyledi. Suriye yönetimine bağlı basın kuruluşları da rejim güçlerinin IŞİD militanlarının Rakka’dan güneye giderek kaçmalarına izin vermeyecekleri uyarısını yaptı. Güneyde Rakka’nın Mart ayında yeniden ele geçirdiği tarihi şehir Palmira yer alıyor. Rus ve Suriye hava kuvvetleri IŞİD’in tarihi şehre yaklaşmasını önlemek amacıyla son haftalarda Palmira yakınlarını defalarca bombaladılar.

Arap medyası, rejim güçleriyle ittifak halindeki Şii güçlerinin de Rakka’nın doğusundaki rejimin kontrolünde bulunan Haseke civarından Rakka’ya ilerlemeye çalıştıklarını bildiriyor. Bazı kaynaklar Iraklı Şii gönüllülerden oluşan bir silahlı bir grubun da Irak’ın kuzeyinden Suriye’ye girmeye çalıştığını belirtiyorlar.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi Salı günü düzenlediği basın toplantısında Irak ordusunun Suriye sınırında güvenliği çalışmaya sağlasa da bu ülkeye girmek gibi bir planı olmadığını söyledi. Abadi, “Her ne olursa olsun hiçbir Irak askeri gücü Suriye sınırını geçmeyecek” dedi.

Rejim kontrolündeki Suriye’nin kuzeyinde ne kadar silahlı güç ve rejim askeri olduğuna dair net bir bilgi bulunmuyor. Rejim güçleri güneyde ve çöl kasabası olan Deyr Ez Zor’da ilerlediklerini bildiriyorlar. IŞİD, Deyr Ez Zor’un da içinde ve çevresinde bazı bölümleri elinde tutuyor.

Suriye’nin kuzeyinde ve doğusunda rejim güçleri, Amerika destekli YPG ve IŞİD militanlarıyla çatışmaya devam ediyor ve durum karışıklığını koruyor.

Esat rejiminin yanında yer alan Şii milisleri destekleyen İran, Suriye’de Tahran ile Akdeniz arasında bağ kuracak bir bölgede üstünlüğü ele geçirmeyi umuyor. Amerika ve koalisyon ortakları da bunu engellemeye çalışıyor.

Halep’in kuzeyinde bazı bölgeleri kontrol altına alan Türkiye’nin de bölgesel bazı arzuları söz konusu. Türkiye, PKK’nın uzantısı olarak gördüğü YPG’ye Amerika’nın verdiği destekten duyduğu rahatsızlığı sık sık dile getiriyor.

Başbakan Binali Yıldırım Ankara’nın uyarısına rağmen Rakka’nın geri alınması operasyonunun Amerika’nın desteklediği teröristlerle birlikte sürdürüldüğünü söylüyor.

Suriye rejimine yakın basın kuruluşları Pazartesi gününden bu yana Daraa ve Deyr ez Zor civarındaki bölgede sert çarpışmaların yaşandığını bildiriyor. Şu ana kadar YPG güçleri ise Rakka yönünde kayda değer bir ilerleme sağlayabilmiş değiller.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG