Erişilebilirlik

Rakka Operasyonu Başladı


Amerika destekli Suriye güçleri, aylardır süren kuşatma operasyonlarının ardından, IŞİD’inbaşkent ilan ettiği Rakka’yı yeniden ele geçirmeye yönelik taarruzu başlattıklarını açıkladı.

Rakka, IŞİD’in Ocak 2014’te ilk ele geçirdiği kentlerden biriydi ve Kasım 2015’teki Paris saldırıları ve diğer uluslararası saldırıları planlayanlar dahil örgütün en bilinen liderlerinin bazılarının barındığı yer oldu. Rakka operasyonunun uzun ve kanlı geçmesi bekleniyor ve aşırıcılara karşı savaşta önemli bir dönüm noktasını oluşturabileceği belirtiliyor.

Ağırlığını Kürtler’in oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü Talal Sillo gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonların Amerika öncülüğündeki koalisyonla koordine edilerek başladığını bildirdi.

Sillo, “Terörizmin ve teröristlerin sözde başkenti Rakka’yı özgürleştirmek için büyük savaşın bugün başladığını ilan ediyoruz. Moraller yüksek. Ordunun askeri planı hayata geçirmeye dönük hazırlıkları, Amerika öncülüğündeki koalisyonla koordine halinde tamamlanmış vaziyette” diye konuştu.

Suriye Demokratik Güçleri, Kasım ayında Rakka’ya doğru ilerlemeye başlamış, kuzey Suriye’nin geniş bir kesimini aşırıcılardan geri almıştı. Suriye Demokratik Güçleri geçen hafta Amerika öncülüğündeki hava operasyonlarının koruması altında yoğun çatışmaların ardından Rakka’nın kuzey ve doğu sınırlarına erişmişti.

Rakka halen doğu, kuzey ve batı yönünden kuşatılmış durumda ve muhalif aktivistler Pazartesi gecesinden bu yana kente yönelik yoğun bombardıman ve hava operasyonlarının düzenlendiğini, en az 12 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Örgüt militanlarının kolay pes etmesi beklenmiyor. Irak güçleri geçen Ekim ayında IŞİD’in elindeki en büyük kent olan Musul’u ele geçirmeye yönelik operasyon başlatmıştı ve bölgede yoğun çatışmalar hala devam ediyor.

IŞİD 2014’te Suriye ve Irak topraklarının önemli bir kısmını ele geçirmiş, sözde halifelik ilan etmişti. Ancak örgüt son iki yılda elindeki toprakların çoğunu kaybetti. Çatışmalar hem Irak hem Suriye’deki toplumlarda önemli zarara neden olurken, yüz binlerce kişiyi evlerini terketmek zorunda kalmıştı.

IŞİD Rakka’daki mevzilerini aylardır güçlendirme çabası içerisinde. Kent kara mayınları ve askeri kontrol

noktalarıyla çevrilmiş durumda. Militanlar ve sivilleri birbirinden ayırmayı zorlaştırmak için tüm erkeklere cihat yanlılarının giydiği kıyafetleri giymeleri talimatı verildiği belirtiliyor.

Sillo, Rakka sakinlerine “düşmana ait merkezler ve çatışma noktalarından” uzak durmaları çağrısında bulundu.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rakka’nın doğusundaki Maşlab mahallesinin kenarında ve kentin kuzeyinde şimdi IŞİD’in kontrolü altında bulunan eski bir Suriye ordu üssü içerisinde yoğun çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Suriye devlet haber ajansı SANA, Amerika öncülüğündeki koalisyonun hava operasyonlarında kadın ve çocuklar dahil 12 kişinin öldüğünü kaydetti. Ajans, ailelerin Fırat Nehri üzerinden teknelerle kentten kaçtığını duyurdu.

İzleme Örgütü ise, Pazartesi gecesi muhtemelen koalisyon tarafından gerçekleştirilen hava operasyonlarında 21 kişinin öldüğünü belirtti.

Yıldırım Amerika’yı eleştirdi

Bu arada Rakka operasyonuyla ilgili konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Amerika’nın YPG’yle işbirliği yapmasını eleştirdi.

Yıldırım, “Birçok uyarımıza rağmen, müttefikimiz, dostumuz ABD malesef, bir terör örgütünü yok etmek için diğer bir terör örgütüyle işbirliği içerisine girmiştir” dedi.

Operasyonun neticesinde Türkiye’nin herhangi bir zarar görmesine asla izin verilmeyeceğini kaydeden Yıldırım, “ülkemize ve vatandaşlarımızın hayatına karşı bir tehdit oluşursa derhal karşılık vereceğiz” diye konuştu.

Yıldırım Amerika’yı Eleştirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG