Erişilebilirlik

Rakka Operasyonu Başladı


Amerika’nın desteklediği Suriye’deki Kürt güçler Rakka’yı IŞİD’den geri almak için operasyon başlattıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada Türkiye’ye operasyona katılmama uyarısı da vardı.

Açıklama Suriye Demokratik Güçleri tarafından Rakka’nın kuzeyindeki Ein Issa’da yapıladı. Ancak açıklamada IŞİD’in kentten nasıl temzileneceğine dair ayrıntılı bir bilgi verilmedi. Rakka’da yaklaşık 200 bin Sunni Arap ile 5 bin IŞİD militanı bulunduğu tahmin ediliyor.

IŞİD, Musul’da Amerika’nın desteklediği Irak güçleri tarafından kentten çıkartılmaya çalışılıyor.

Kürt yetkililer Musul operasyonuyla korrdinasyon olmadığını ama iyi bir zamanlama olduğu nitelemesinde bulunuyor.

Suriye Demokratik Güçleri’nden Cihan Ahmed, Rakka’daki sivillere düşmanların toplandığı bölgelerden uzak durmaları çağrısı yaptı.

Ahmed, 30 bin kişinin operasyonda yer alacağını belirtti ve operasyonun adını ‘Fırat’ın Gazabı’ olarak açıkladı. Ahmed, cephedeki grupları koordine etmek için komuta merkezi kurulduğunu da kaydetti.

Suriye Demokratik Güçleri’nin ana unsurunu YPG oluşturuyor. Amerika YPG’yi IŞİD’e karşı alanda en etkili güç olarak görüyor. Türkiye ise PKK ile bağlantılı gördüğü YPG’nin Rakka operasyonuna katılmasına karşı.

Savunma Bakanı Fikri Işık geçen hafta Kürtler yerine Türkiye’nin desteklediği güçlerin alternatif olabileceğini belirtmişti.

Fakat Kürt yetkililer Rakka operasyonunda Türkiye ya da Suriye’dedesteklediği muhalif güçlere yer olmadığını belirtiyor. Amerikalı yetkililer de YPG’nin Rakka operasyonunda önemli güç olacağını kabul ediyor.

Ahmed, “umudumuz Türkiye’nin Suriye’nin içişlerine karışmaması, Suriye Demokratik Güçleri kendilerini savunacak, Rakka kendi çocukları tarafından özgürleştirilecek” dedi.

Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Talal Sillo da Associated Press’e yaptığı açıklamada Rakka operasyonunun çeşitli cephelerde gerçekleşeceğini söyledi.

Sillo, Amerika’dan Türkiye ya da bir başka gücün müdahil olmayacağına dair güvence aldınız mı sorusuna “tabi ki operasyona başlamak için Suriye Demokratik Güçleri dışında güç olmayacağı konusunda bilgilendirildik” dedi.

Bir diğer Suriye Demokratik Güçler yetkilisi Rezan Hiddo da Türkiye’nin uzun süredir Rakka operasyonuna engel olduğunu iddia etti. Hiddo, Suriye Demokratik Güçleri’nin uluslararası toplumu Türkiye’nin Kürtlerin kontrolündeki Suriye’nin kuzeyine saldırmaya karar vererek operasyona zarar verebileceği konusunda bilgilendirdiklerini söyledi. Hiddo, böyle bir durumun Kürtlerin operasyonu durdurarak kendi topraklarını korumaya zorlayacağını söyledi.

IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin komutanı General Stephen Townsend, “gerçekler şunlar, yakın zamanda kapasitesi yeterli tek güç YPG’nin önemli bir bölümünü oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG