Erişilebilirlik

Rakka Operasyonu Başladı


Suriye’de Kürtler’in ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDF), IŞİD’in başkenti olarak ilan ettiği Rakka’nın kuzeyindeki bölgeleri ele geçirmeye yönelik operasyon başlattı.

SDF, operasyonu internet üzerinden yayınladığı açıklamayla duyurdu. Grubun komutanlarından Rojda Felat açıklamasında, “Koalisyon güçlerinin de yardımıyla Rakka’nın kuzeyini özgürleştirmeye yönelik operasyonu başlatıyoruz” ifadesini kullandı.

Amerika öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonları Sözcüsü Albay Steve Warren da, “SDF, Rakka’nın kuzeyindeki bölgeleri özgürleştirmeye dönük operasyonlara başladıklarını duyurdu.

Warren, “Rakka’yı IŞİD’den temizlemek her zaman odak noktamız olmayı sürdürüyor ve kenti daha fazla izole etmeye yönelik kara operasyonlarında SDF’yi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

SDF’den bir komutan, koalisyon askerlerinin de SDF güçleriyle birlikte savaşacağını belirtmişti ancak Warren koalisyon güçlerinin tam olarak nasıl bir rolünün olacağı konusunda bilgi vermedi. Warren, “Bildiğiniz gibi özel birliklerin operasyonları hakkında konuşmuyoruz,” dedi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Özbekistan’ı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Moskova’nın Kürtler ve Amerika öncülüğündeki koalisyonla Rakka’yı IŞİD’den geri almaya yönelik çabaları koordine etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Ancak Albay Warren, Rusya ile olası bir koordinasyon fikrini reddetti.

Öte yandan, Washington Post gazetesinin Beyrut mahreçli bir haberine göre de, Sözcü Warren Bağdat’tan telefonla yaptığı açıklamada, SDF’nin başlattığı operasyonu “Rakka’yı geri almaya yönelik nihai hamle doğrultusundaki ilk önemli adım” olarak niteledi.

Warren, “Elbette bu operasyonla Rakka’yı ele geçirmeyecekler ama Rakka’yı doğrudan sıkıştıracaklar. Bu (operasyon), Rakka’nın üzerine doğrudan baskı uyguluyor. Düşman tepki vermeye zorlanacak,” diye konuştu.

Haberde, Rakka’ya operasyon planlarına dair işaretlerin arttığı sırada IŞİD’in içerisinde giderek artan bir panik havasının olduğu belirtilirken, koalisyona ait savaş uçaklarının sivilleri kenti terketmeye çağıran bildiriler attığı ve IŞİD’in de Rakka’nın dışına seyahat yasağını kaldırdığı yönünde bilgilere yer verildi.

İsmini vermek istemeyen Rakka’daki bir Suriyeli de, binlerce sivilin kentten kaçtığını ve çoğunun IŞİD’in kontrolü altındaki diğer bölgelere gittiğini söyledi. Suriyeli, “Rakka’daki halkın yarısı kaçtı, diğer yarısı da korkuyor” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG