Erişilebilirlik

Rakka Belirsizliği Sürüyor


IŞİD’in “başkent” ilan ettiği Rakka’yı örgütten geri alma operasyonunun neden hala başlamadığına dair soru işaretleri devam ederken, Amerika’nın Rakka’yı geri almada kullanılacak gücün hangisi olacağı noktasında da henüz kararını vermediği görülüyor.

Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü Komutan Yardımcısı Tümgeneral Rupert Jones, Rakka’yı IŞİD’den geri almaya en çok katkıyı sağlayabilecek gücün kim olacağına karar vermede Türkiye ve diğer ilgili taraflarla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Jones, Bağdat’tan video bağlantısı yoluyla Pentagon muhabirlerine verdiği brifingde, Rakka’ya planlanan operasyonda Türkiye’nin rolünün ne olacağına dair bir soruyu da yanıtladı.

Şu anda Rakka’yı izole etmeye yönelik sürecin devam ettiğine dikkati çeken Jones, bu süreçte sahada Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kullandıklarını belirtti. Jones, “Kenti izole edebilme kabiliyetine sahip, dolayısıyla Rakka’yı IŞİD’den temizlemede en hızlı ve etkili yolu bize sağlayacak güç SDG” dedi.

Jones bununla birlikte, Türkiye ve diğer ortaklarla birlikte çalışmayı sürdüreceklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Rakka’yı geri almak için en etkili gücü bulacağız ve bu konuda seçeneklere açığız. Bu aşamada, kenti izole edecek güç, koalisyonun desteğini alan SDG olacak ama zamanlıca şekilde Rakka’nın geri alınmasına katkı sağlayacak en uygun gücün hangisi olduğuna karar vermede Türkiye ve diğer ilgili taraflarla diyaloğumuz sürecek.”

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter’ın operasyonu ilk duyurmasının üzerinden bir ay geçmesine karşın, kentin ‘izole’ edilmesini öngören ilk aşamanın ötesine hala geçilebilmiş değil.

Bu yavaşlığı yorumlayan bazı uzmanlar, Amerikalıların Rakka’ya tam kapsamlı bir taarruzun yaklaştığı sözünü ortaya atmakla esasında IŞİD’ı korkutarak Musul’a takviye yapmasını engellemeyi hesaplamış olabileceği görüşünü dile getiriyorlar.

“Suriye’de kayıp iki askerini kurtarma çabasında Türkiye’yi destekliyoruz”

Jones, Suriye’nin kuzeyinde haber alınamayan iki Türk askerinin durumuyla ilgili bir soru üzerine de şunları kaydetti: “Kamuoyu önünde yapılan açıklamalara bakıldığında, iki Türk askeri rehin alınmış görünüyor. Anladığım kadarıyla bu, Türkiye’nin operasyonlar yürüttüğü El Bab bölgesinde oldu. Bu operasyonlar koalisyon doğrudan bir parçası olarak yürütülmüyor. Ama elbette Türkiye bir NATO ortağı ve koalisyonun üyesi olarak bizim için önemli bir müttefik ve dolayısıyla iki personelini kurtarma çabasında Türkiye’yi destekliyoruz.”

Jones, konunun hassasiyeti nedeniyle bu desteğin detaylarına dair bilgi vermedi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG