Erişilebilirlik

Rahşan Ecevit'in Vasiyeti İçin Gözler Erdoğan'da


Bir süredir Gülhane Askeri Tıp Akademisi GATA'da tedavi gören DSP’nin kurucusu ve eski Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit 97 yaşında hayatını kaybetti.

Rahşan Ecevit’in son dönemde yaşına bağlı ciddi rahatsızlıklar yaşadığı ve GATA’da yatılı tedavi altına alınması ardından bugün gece 21.02’de böbrek ve akciğer yetmezliği nedeniyle vefat ettiği ifade edildi.

Zekiye Rahşan Aral ismiyle 1923 yılında Bursa’da doğan Rahşan Ecevit, 1946’da Bülent Ecevit ile evlenmişti. 1985'te Bülent Ecevit siyaseten yasaklı olduğundan Demokratik Sol Parti'nin kuruluşuna öncelik eden Rahşan Ecevit genel başkanlığı da üstlenmişti.

Rahşan Ecevit, Demokratik Sol Parti'den 4 Haziran 2009 tarihinde istifa etmiş,17 Ocak 2010 tarihinde kurucusu olduğu Demokratik Sol Halk Partisi'nin ikinci Genel Başkanlığı'na seçilmişti.

Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'da

Rahşan Ecevit'in vasiyeti doğrultusunda Bülent Ecevit’in yanına gömülmesi için gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Rahşan Ecevit’in ölümde ayrılmak istemediğini söylediği Bülent Ecevit’in Devlet Mezarlığı’nda gömülü olması dolayısıyla eş defini için Cumhurbaşkanlığı’nın izni gerekiyor.

Bülent Ecevit de, 5 Kasım 2006’da GATA'da hayata veda etmişti. Eski Başbakan olarak Bülent Ecevit, o dönem kamuoyunda nereye gömüleceği tartışma konusu olunca “2549 sayılı Devlet Mezarlığı Hakkında Kanun” düzenlenmesinde değişiklik yapılmıştı. Bunun sonucunda GATA’nın morgunda naaşı bekletilmiş olan Bülent Ecevit, 11 Kasım 2006’da Ankara’nın merkezindeki Devlet Mezarlığı’nda binlerce kişilik katılımla gerçekleşen cenaze töreniyle defnedilmişti.

Ancak Ecevit’in Devlet Mezarlığı’na defnedilmiş olması sonrasında Rahşan Ecevit’in itirazına yol açmıştı. Rahşan Ecevit, 2008 yılında “60 yıl boyunca hiç ayrılmadığım eşimden ölümden sonra da ayrılmak istemiyorum” diyerek eşiyle birlikte aile mezarlığı yerinde gömülü olmak için Bülent Ecevit’in naaşını taşıtmayı gündeme almıştı. Bu durum kamuoyunda tartışma yaratmış hatta mezar yeri değişikliği dini boyutuyla bile gündeme gelmişti.

Sonrasında Rahşan Ecevit, o dönemki AKP Hükümeti’nden Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün kendisine ölümünde Devlet Mezarlığı’na gömülme sözü verdiğini belirterek, “Devlet Mezarlığı’nda devlette görev almış önemli kimselerin mezarları var. Ben de hiçbir zaman eşimden ayrı yerde gömülmek istemediğim için onun mezarını taşımak üzere kendi aile mezarlığımızı hazırlıyordum. Ahlatlıbel’de olacak diye. Fakat Savunma Bakanı Vecdi Gönül şöyle bir haber gönderdi; demiş ki ’Rahşan Hanım istiyorsa onu da oraya defnedebiliriz’ demiş. Öyle deyince akan sular durdu” sözleriyle 2009’da tartışmayı kapatmıştı.

İlerleyen yıllarda Rahşan Ecevit, ölümden sonra yan yana eşiyle olamamak endişesi devam etti, keza sonraki yıllarda da Cebeci Asri Mezarlığı’nda aile mezarlığı düşündüğünü kamuoyuna açıkladı. Ancak her seferinde bu niyetinden vazgeçmesi sağlandı ve Bülent Ecevit’in naaşı taşınmadı.

“Erdoğan’a Ecevit’in vasiyeti iletildi”

Rahşan Ecevit’in nereye, nasıl gömüleceğini sorduğumuz yakın aile dostu, eski milletvekili Emrehan Halıcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilmesi için konuyu özel kalem müdürlüğüne, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ankara Valisi Vasip Şahin’e bu özel vasiyeti ilettikleri söyledi. Türk siyasetinde “Ecevit çifti” olarak anılmış Bülent Ecevit ile Rahşan Ecevit’i ölümde birbirinden ayrı düşürmemek gerektiğini belirten Halıcı, Erdoğan’ın konuya olumlu yaklaşması durumunda Rahşan Ecevit’in Devlet Mezarlığı’na eşinin yanına gömülebileceğini kaydetti.

Siyasette bir eş olmanın ötesinde etkiliydi

Selanik’ten Şebinkarahisar’a yerleşmiş bir ailenin çocuğu olarak Rahşan Ecevit, 1923 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Ankara Lisesi ve Robert Koleji mezunu.1946’da Bülent Ecevit ile evlendi. Ecevit'in CHP'deki siyasi kariyeri yanı başında olan Rahşan Ecevit, 1980 askeri darbesiyle CHP'nin kapatılması ve eşine siyasi yasak getirilmesi üzerine Demokratik Sol Parti'nin kuruculuğunu üstlendi. Eşi siyasete geri döndüğünde yeniden eş olarak yanında yer alırken kamuoyu nezninde hep Ecevit Çifti'nin Rahşan'ı olarak anılmaya devam etti.

Ancak Rahşan Ecevit, siyasette hep bir eş konumundan fazlasıyla etkiliydi. "Ecevit'in Anıları" kitabında Mehmet Çetingüleç'in aktardığına göre, parti otobüsü üzerinden halka hitap edilmesi gibi pek çok siyasi kampanya fikrine de öncülük etmiş birisi. Gazeteci Çetingüleç'in kitabında Bülent Ecevit'in sıklıkla hayat yoldaşlığından memnuniyetini ifade ettiği Rahşan Ecevit, hem CHP'nin hem de sonrasında koalisyon hükümeti ortağı olmuş DSP'nin tarihinde hamleleriyle dikkat çekti. Kurucusu olduğu DSP'de 2009 sonrasında görüş ayrılıkları yaşayan Rahşan Ecevit, 22 Mayıs 2010'da o dönem bağımsız vekil Emrehan Halıcı ile CHP Kurultayı'na katılarak genel başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçilmesine destek olduğunu açıklamıştı. Sonrasında CHP'yi destekleme tutumunu korudu.

Rahşan Ecevit'in ayrıca "Pülümür’de Aşk" adlı bir romanı var.

Kılıçdaroğlu'ndan başsağlığı mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter üzerinden Rahşan Ecevit için başsağlığı mesajı yayımladı. Kılıçdaroğlu mesajında, "Genel Başkanım Bülent Ecevit'in yol arkadaşı, siyasi tarihimizin önemli ismi Rahşan Ecevit'i kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Vefa, sadakat ve mücadele dolu yaşamıyla sonraki kuşaklara örnek olacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum" diye yazdı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG