Erişilebilirlik

PYD’de Yönetim Değişikliği


Suriye’deki Kürt partilerinden Demokratik Birlik Partisi (PYD)’nin uzun yıllardır başında bulunan Salih Müslim ve Eş Başkanı Asya Abdullah’ın yerine Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso getirildi.

Partinin Suriye’nin Rimelan Kasabasında düzenlenen 7’nci kongresinde yeni yönetim belirlendi. Kurulduğu 2003 yılından beri en uzun süre başkanlık yapan Salih Müslim ile Eş Başkanı Asya Abdullah, görevi devretti. Yapılan seçimlerde PYD’nin başına Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso, getirildi.

Eş Başkanlardan Şehroz Hasan’ın ismi dikkat çekiyor. Hasekeli bir Kürt olan Hasan 1995 yılında PKK’nın dağ kadrosuna katıldı. Uzun yıllar örgüt içinde faaliyet gösteren Hasan, Suriye iç savaşından sonra kurulan Demokratik Halk Hareketi’nin (TEV-DEM) yönetiminde yer aldı. Hasan’ın, Suriye’deki Arap aşiretleriyle ilişkisinin iyi olması nedeniyle bu göreve getirildiği söyleniyor.

Peki Hasan gibi PKK kökenli birinin PYD’nin başına getirilmesinin anlamı nedir? Suriye’deki gelişmeleri yakından takip eden Siyasi Analist Metin Gürcan’a göre, Hasan’ın geçmişi ileride sorun yaratabilir. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Gürcan, “Sivil bir makam, sivil makam, sivil siyasetin doldurması gereken bir makam.Bu geçmiş mutlaka karşısına çıkacaktır. Kürt siyasetinde benim önemsediğim şeylerden biri sivil asker ilişkileri tartışması, bunun açılması lazım. O anlamda sıkıntı olabileceğini değerlendiriyorum” dedi.

Gürcan, yeni ekibi zor bir dönemin beklediğine vurgu yaparak, “Zor bir zamanda kritik bir görev değişimi, çok ciddi bir olay. Bugüne kadar PYD’ye baktığımız zaman Amerika ve Rusya gibi iki devi diplomasi masasında tutup, birbirleriyle, aralarında güç ilişkilerini çok iyi gözlemleyip ona göre doğru hamleler yapıp iyi pozisyon koparabildiklerini görüyoruz. Bundan sonraki ekibin işi daha zor gibi. IŞİD ile mücadele sonrasında PYD’nin geleceği, Şam yönetimi ile olan çevre-merkez ilişkisi, otonomi özerkliği, yasal ve siyasi kurumsallaşması için daha zor bir dönem. Çatışmalardan ziyade diplomasinin ön plana çıkacağı bir döneme işaret ediyor. Burada o diplomasi kıvraklığı ne kadar sürdürebilir, bu başarı hikâyesi sürdürülebilir bir başarı hikâyesi mi, bunu da göreceğiz. Zaten Şam’ın da son dönemde PYD’ye yönelik, özerlik otonomiyi masada konuşabiliriz tarzında müzakereye açık oluklarına yönelik ifadeleri var. Herkesin her anlamda kazanımlarıyla masaya oturacağı, sıkı pazarlıkların olacağı bir döneme giriyoruz o anlamda Şam’a yakın ismin olması doğru. Türkiye tarafında PKK kadrolarındaki geçmişi önüne engel olarak çıkacaktır. Sivil asker ilişkisi, tartışmaları alevlendirecektir” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG