Erişilebilirlik

‘PYD’yi Terör Örgütü Olarak Görmüyoruz’


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini belirtirken, bu konuda Türk hükümetiyle yaşadıkları görüş ayrılığına ilişkin, “Biz dostuz ve en iyi dostlar bile her zaman her konuda aynı düşünmezler” ifadesini kullandı.

Kirby’ye günlük basın brifinginde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret ederek, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani’deki teröristler mi?” şeklindeki eleştirisine dair yorumu soruldu.

Kirby, Türkiye’nin NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı mücadelede kilit bir ortak olduğunu vurgulayarak, bu çabada Türklerin sağladığı ve bundan sonra sağlayacağı destekten ötürü minnettar olduklarını söyledi.

Türkiye’nin hemen sınırı başında milyonlara sığınmacıyla ilgilenmek durumunda olduğunu ve Türkiye’nin üzerindeki baskıyı anladıklarını belirten Kirby, “Onlarla mümkün olduğunca yakın biçimde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kirby, Türkiye’nin PYD ile ilgili dile getirdiği endişelerin yeni olmadığına dikkati çekerek, “Onlarla bu konuda görüşmeyi ve istişare içerisinde olmayı sürdüreceğiz. Burada yapılması gereken seçimler, koalisyon olarak Irak ve Suriye’deki bu grubu (IŞİD’i) zayıflatma ve yok etmeye yönelik çabalarımızı nasıl yoğunlaştıracağımız üzerine. Ancak Türkiye ile aramızdaki yakın ilişkiyi ve bu ilişkiyi güçlendirme adına göstereceğimiz çabayı hiçbir şey değiştirmez” diye konuştu.

‘Dostlar her konuda her zaman anlaşmaz’

Bir soru üzerine, PYD konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Türkiye’nin işbirliğini azaltacağı yönünde hiçbir belirti görmediklerini kaydeden Kirby, “Dostlar bile her konuda anlaşmazlar. Biz dostuz ve bu meseleyle alakalı her şeyde her zaman aynı görüşte olmayacağız. Bu karmaşık bir mücadele. Bunu anlıyoruz. Ancak bu, bu grubun (IŞİD’in) peşine düşmede ve bu konuları Türkiye gibi bir ülkeyle ele almada ayağımızı gaz pedalından çekeceğimiz anlamına gelmiyor. Türkiye ile müttefikimiz ve böyle de olmaya devam edeceğiz” dedi.

Kirby sözlerine şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi biz PYD’yi terör örgütü olarak görmüyoruz. Türkler öyle görüyor ve bunu anlıyorum. En iyi dostlar bile her konuda anlaşmazlar. Kürt savaşçılar Suriye içerisinde DAEŞ’e karşı çabada en başarılılardan biri. Çoğunlukla havadan olmak üzere bir ölçüde destek sağladık ve bu destek sürecek. Ancak bu, Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri konuşmak istemiyoruz anlamına gelmiyor, bunu yapacağız. Onlar müttefik, dost, ortak. Bu ortaklığı güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

PYD’nin silahlarının Türkiye’de ortaya çıktığı açıklamaları

Kirby, bazı Türk yetkililerin PYD’ye IŞİD’e karşı kullanması için verilen silahların Türkiye’de ortaya çıktığına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine, bu haberleri gördüklerini ancak bunları doğrulayacak bir işarete rastlamadıklarını söyledi.

“Kürt savaşçılara verilenler silah değil, mühimmat türünden” diyen Kirby, “Haberleri takip ediyor ve ciddiye alıyoruz. Bunların doğru olduğunu gösteren kanıt bulursak elbette gerekli adımları atarız” ifadesini kullandı.

‘McGurk, Polat Can ile kısaca görüştü’

Brifingde bir gazeteci, “(ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi) Büyükelçi Brett McGurk Kobani ziyaretinde eski bir PKK militanı olan YPG temsilcisi Polat Can ile görüştü. Bunun hakkında bilginiz var mı?” şeklinde bir soru da yöneltti.

Kirby, “PYD’nin sözcüsü olan ve Kobani’de onları temsil eden bu kişiyle kısaca görüştü. Kobani’ye gitmenin amacı, orasının DAEŞ’ten geri alınmasının yıldönümünü kutlamaktı. Uzun, önceden planlanmış bir görüşme değildi. Kürt savaşçıları temsilen orada bulunuyordu. Dolayısıyla evet, Sayın McGurk onunla kısa bir görüşme yaptı” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG