Erişilebilirlik

PYD’nin Özerkliği Türkiye’yi Kaygılandırıyor


Suriye’deki Kürt hareketi PYD’nin özerklik ilan etmesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı endişelendirdiği bildiriliyor. Amerika’nın Sesi’nden Jamie Dettmer’ın haberine göre, Erdoğan bu gelişmeye karşı Mesut Barzani’nin yardımına başvurdu

Kuzey Irak Kürt Özerk Yönetimi lideri Mesut Barzani geçtiğimiz hafta sonu yaklaşık 20 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye topraklarına giriş yaptı. Barzani’nin Diyarbakır’a gelişinin nedeni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a PYD’nin Suriye’de özerklik ilan etmesini engelleme konusunda yardım etmekti.

Kürtler Kuzey Irak’ta 1991’den bu yana özerkliğe sahip olsa da Türkiye, Suriye ve İran’daki milliyetçi Kürt hareketleri bastırılmaya devam ediyor. Suriye’deki Kürt milislerin güçlenmesi hem Iraklı Kürtler’i hem de Türkiye’yi endişelendiriyor.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Genel Sekreteri Fuat Hüseyin PYD’nin özerklik ilanını eleştirdi.

Fuat Hüseyin, Suriye’de pek çok Kürt’ün PYD’nin bu kararına karşı olduğunu söyledi ve PYD’nin Beşar Esat’la beraber hareket ettiğini öne sürdü. PYD, bu iddiaları reddediyor. Hüseyin, özerklik ilanının zamanlamasının yanlış olduğunu söyledi ve Suriye Kürt bölgesinde birçok parti marjinal hale getirilmişken, bir tek parti rejimi yaratmanın doğru olmadığını belirtti.

PYD’nin özerklik ilanı son haftalarda İslamcı muhaliflere karşı kazandıkları zaferlerin ardından geldi. Ancak bu, Tayyip Erdoğan için de kötü bir zamana rastladı. Özerklik ilanı Türkiye’deki Kürtler arasında ayrılıkçı duyguları ön plana çıkarmışa benziyor. Bu durum da yaklaşık 30 yıldan fazladır süren PKK şiddetinden sonra PKK ile barış görüşmeleri yapan Türk hükümetini zor durumda bırakıyor.

Kürtler arasındaki ayrılıklar daha belirgin hale geliyor. Bazıları PKK’yı Kürt birliği için doğru adres olarak görürken diğerleri bu rolün Barzani’ya ait olduğunu düşünüyor. Bu ayrılıklar Barzani’nin Diyarbakır ziyareti sırasında da gözler önüne serildi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan 55 yaşında PKK’lı Mahmut, soyadını vermeyi reddetti. Mahmut, Barzani’nin Suriyeli Kürtler’le savaşan El Kaide militanlarına karşı konuşması gerektiğini söylüyor ve pek çok kişi gibi İslamcı grupların Türkiye’den destek aldığını iddia ediyor.

Suriye’de halkın yiyecek ve ilaç sıkıntısı çektiğini belirten Mahmut, Türkiye’nin El Kaide’yi desteklediğini ve örgüt militanlarının Türkiye sınırından rahatça Suriye’ye geçebildiğini öne sürdü. Mahmut, durum böyleyken Barzani’nin Türkiye’ye gelip Türkler’le el sıkışmasını yanlış bulduğunu da ekledi.

45 yaşındaki inşaat işçisi ve 4 çocuk babası Mehmet ise Türkiye’deki Kürtler’in çoğunun PYD’nin özerkliğini desteklediğini söylüyor. Mehmet, Suriyeli Kürtler’in haklarını kazanmaları ve daha güçlü hale gelmeleri gerektiğini savunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı endişelendiren bir diğer gelişme de Barzani’nin Türkiye’ye varışından önce PKK’lıların Suriye sınırında bir Türk askeri konvoyuna saldırması oldu. Bu, 8 aydır devam eden ateşkese karşı girişilen en büyük saldırılardan biri sayılıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG