Erişilebilirlik

ABD'den Putin'in START'ın Süresini Uzatma Teklifine Ret


Trump yönetiminin Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien
Trump yönetiminin Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Rusya ve ABD'nin Şubat ayında süresi dolacak olan Yeni Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Antlaşması’nın (New START) süresini en az bir yıl koşulsuz olarak uzatması yönündeki teklifini "umutsuz bir girişim" olarak tanımlayarak reddetti.

O'Brien, yaptığı açıklamada, "Bugün Putin'in Yeni START antlaşmasının süresini nükleer savaş başlıklarını dondurma maddesi olmadan uzatmayı teklif etmesi umutsuz bir girişimdir" şeklinde konuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rusya ve ABD'nin Şubat ayında süresi dolacak olan Yeni Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Antlaşması’nın (New START) süresini en az bir yıl koşulsuz olarak uzatmasını teklif etmişti.

2010 yılında imzalanan New START, Rusya ve ABD'nin mevzilendirebileceği nükleer savaş başlığı, füze ve bombardıman uçağı sayısına kısıtlama getiriyor.

Anlaşmanın süresinin uzatılmaması, ABD ve Rusya'nın stratejik nükleer silahlarının ve bu silahların kullanılacağı sistemlerin mevzilendirilmesi üzerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılması anlamına geliyor. Böyle bir durum, Soğuk Savaş sonrası silahlanma yarışını körükleyebilir, Moskova ve Washington arasındaki gerginlikleri tırmandırabilir.

Rusya Güvenlik Konseyi'nin video konferans yöntemiyle yapılan ve devlet televizyonunda yayınlanan toplantısında konuşan Putin, START anlaşmasının şimdiye kadar etkili bir biçimde işlediğini, bu işleyişin durmasının "son derece üzücü" olacağını belirtti.

Putin, "Bu çerçevede, meselelerin tüm parametreleri üzerinde anlamlı müzakerelerin yürütülebilmesi için mevcut anlaşmanın süresini herhangi bir şarta bağlı olmadan en az bir yıl uzatmayı teklif ediyorum" dedi.

Rusya ve silah kontrolu anlaşmasına Çin'in de dahil edilmesi çağrısında bulunan Amerika, birkaç ay süren görüşmelere rağmen anlaşmanın süresini uzatma konusunda görüş ayrılığına düştü.

Moskova'dan Çarşamba günü gelen açıklamada ABD'nin iki tarafın prensipte anlaşmaya vardığı yönündeki bildirisi yalanlandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG