Erişilebilirlik

Putin’den Mueller Raporu Yorumu: ‘Dağ Fare Doğurdu’


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin özel savcı Robert Mueller’ın Rusya soruşturmasını alaya aldı ve “dağ fare doğurdu” dedi.

Mueller’ın raporunun sona ermesinden bu yana ilk kez yorum yapan Putin, Demokratlar’ın komplo iddialarının Trump’ı başkanlık koltuğuna oturmasıyla sonuçlanan 2016 başkanlık seçiminin sonucunu kabul edememesinden kaynaklandığını söyledi.

Putin, “Bunun (soruşturmanın) böyle sonuçlanacağı bizim için başından beri belliydi. Dağ fare doğurdu” diye konuştu.

Mueller’ın Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesini ve Başkan Trump’ın adaleti engelleyip engellemediğini inceleyen soruşturmasının raporu Kongre’yle ya da kamuoyuyla henüz paylaşılmadı. Raporun önemli bulgularıyla ilgili yalnızca dört sayfalık bir özetin paylaşan Adalet Bakanı William Barr, soruşturmada Trump’ın Rus hükümetiyle işbirliği ya da gizli anlaşma yaptığına dair delil bulunmadığını söylemişti.

Ancak Mueller’ın yaklaşık iki yıl süren soruşturması 2016 başkanlık seçimlerine müdahale amacıyla dallanıp budaklanan bir operasyonu ortaya çıkarmış ve 25 Rus hakkında Demokratlar’ın elektronik medya hesaplarını ele geçirmek ve sosyal medyada yalan haber yayma suçlamalarıyla iddianame oluşturmuştu.

Putin, Rus hükümetinin Trump’ın iş adamı olduğu dönemde Moskova’yı ziyaret ettiği sırada kendisiyle bir bağlantısı olmadığını tekrar etti.

St. Petersburg’da yapılan Kuzey Kutbu Forumu’nda konuşan Putin, “Başından beri Mueller liderliğindeki meşhur komisyonun bir şey bulamayacağını söylüyorduk. Çinkü kimse bizden daha iyi bilemez: Rusya hiçbir ABD seçimine müdahale etmedi. Trump ve Rusya arasında Mueller’ın aradığı gizli anlaşma yoktu” ifadelerini kullandı.

Putin iddiaların ABD’nin iç siyasetindeki mücadelede kullanıldığını söyledi.

Putin, Mueller’ın raporunun sona ermesinin ABD’de siyasi gerilimi azaltmadığını söyledi ve “Başkan’a saldırmak için yeni bahaneler arıyorlar” diye konuştu.

ABD’nin tarihinde daha önce görmediğği bir sistem kriziyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Putin “ABD halkının seçimine karşı çıkıyorlar ve sonuçları sıfıra indirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Putin Demokrat liderlerin partinin çıkarlarını ülkelerinin çıkarlarının önüne koyduğunu söyledi.

“Başkan Trump’ı savunmuyorum, birçok konuda farklı görüşlere sahibiz” diyen Putin, “Trump yönetimi Rusya’ya çok sayıda yaptırım uyguladı. Bunlar karşı çıktığımız ve hiçbir zaman kabul etmeyeceğimiz şeyler” dedi.

Putin, Washington’daki parti savaşlarının hafiflemesini böylece ABD ve Rusya’nın nükleer silahlar, terörle mücadele ve iklim değişikliği gibi karşılıklı çıkarlarıyla ilgili konuları ele alabileceklerini kaydetti.

Rusya’nın Trump’ı 2020 seçimlerinde destekleyip desteklemeyeceği sorulduğundaysa Putin, Amerikan halkının seçimine saygı duyacağını kaydetti.

ABD ve Rusya son olarak orta menzilli nükleer silah antlaşması konusunda karşı karşıya gelmişti. Washington, Rusya’nın antlaşmayı ihlal ettiğini öne sürerek Şubat ayında 1987’de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini askıya aldığını açıklamıştı. Moskova da Rusya’nın antlaşmaya bağlılığını askıya alan bir kararnameye Mart ayında imza atmıştı.

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması her iki tarafın da Avrupa’da kısa ve orta menzilli kara füzeleri konuşlandırmasını yasaklıyor. Söz konusu antlaşmanın yürürlükten kalkması Washington ve Moskova arasında yeni bir silahlanma yarışının başlaması olasılığını gündeme getiriyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG