Erişilebilirlik

Putin’den Amerika’ya Uyarı


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Amerika’nın Ukrayna’ya savunma silahı sağlaması durumunda bunun Ukrayna’nın doğusundaki çatışmayı şiddetlendireceğini ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların muhtemelen bölgedeki etkinliklerini arttıracağını söyledi.

Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, geçen ay Kiev’e yaptığı ziyarette Washington’un Ukrayna’nın savunmasına yardımcı olmak için silah sevkiyatı yapmayı değerlendirdiğini belirtmişti. Daha önce eski Amerika Başkanı Barack Obama bu seçeneği veto etmişti.

Ukrayna’nın doğusunda Ukrayna ve Rusya arasında gerginlik devam ediyor. Rusya, Ukrayna’nın doğusunda Moskova yanlısı ayrılıkçıları destekliyor. 3 yıldır devam eden çatışmalarda 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kiev, Moskova’yı bölgeye ağır silahlar ve asker göndermekle suçluyor, Rusya bunun Doğru olmadığını öne sürüyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Washington’un kime silah satacağı yolundaki kararının Amerika’ya ait olduğunu söylerken, böyle bir harekete karşı uyarıda bulunmayı ihmal etmedi.

Putin, “Çatışma bölgelesine silah sevkiyatı barışı çabalarına yardımcı olmaz, sadece durumu kötüleştirir” dedi.

Putin, “Böyle bir karar durumu değiştirmez fakat hayatlarını kaybedenlerin sayısı artabilir” dedi.

Putin, tehdit gibi konuşmasında Rusya yanlısı ayrılıkçıların buna karşılık olarak kendi mücadele alanlarını genişletebileceğini söyledi.

Putin, “Kendi ilan ettikleri cumhuriyetin yeterli silahı var” dedi.

Rusya Devlet Başkanı, “Nasıl tavır alacaklarını kestirmek zor , belki de başka çatışma bölgelerine silah yerleştirirler” ifadesini kullandı.

Vladimir Putin ayrıca Ukrayna’nın doğusuna Birleşmiş Milletler barışgücü konuşlandırılması için karar tasarısı sunacaklarını açıkladı. Putin, bunun amacının ateşkesi denetleyen gözlemcileri korumak olduğunu da kaydetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG