Erişilebilirlik

"Azerbaycan ve Ermenistan Gerilimi Çözmek İçin Görüşüyor"


Rus haber ajansı RIA, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan Cuma günü yapılan açıklamaya dayandırdığı haberinde, Azerbaycan ve Ermenistan'ın sınır gerginliğini gidermek için görüşmeler yapacağını bildirdi. Bu gelişme, Ermenistan'ın komşusu Azerbaycan'ı sınırlarını ihlal etmekle suçlamasından bir gün sonra geldi.

Ermenistan Başsavcısı, Perşembe günü, Azerbaycan tarafından yalanlanan ”toprak bütünlüğünü ihlal” suçlaması hakkında ceza davası açtığını açıklamıştı.

Ermenistan yönetimi Cuma günü yaptığı açıklamada da, Azerbaycan'ın sınırı geçen askerlerinin tamamını geri çekme sözünü yerine getirmediğini ve Rusya'dan askeri yardım istediklerini bildirdi.

Putin ve Paşinyan arasında telefon görüşmesi

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Putin, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ateşkesin gözlemlenmek zorunda olduğunu söyledi.

Görüşmenin Ermenistan’ın talebi üzerine yapıldığı ifade ediliyor. Ermenistan, Azerbaycan ordusunun kendi topraklarına girdiği iddiasında bulunarak bu konuda bir soruşturma başlattı. Ermenistan ayrıca Azeri askerlerine müdahale ederek ilerleyişi ve sınır ihlalini durdurduğunu öne sürdü.

Azerbaycan tarafıysa bu iddiaları reddediyor ve kendisinin sınır bölgesindeki güvenliğini arttırıcı faaliyetlerde bulunduğunu ifade ediyor.

Telefon görüşmesinde Paşinyan’ın Putin’e Azerbaycan’ın ihlalleri konusunda Kolektif Güvenlik Anlaşması Organizasyonu’na başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Kremlin Sarayı’ndan görüşmeye ilişkin olarak yapılan açıklamada, Paşinyan’ın yapıcı bir diyalog ve işbirliğiyle sorunların çözümü yönünde görüşlerini belirttiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca Rusya’nın Bakü ve Erivan’la yakın ilişkilere ve arabuluculuk konusunda faaliyetlerine devam edeceğine dikkat çekildi.

ABD'den açıklama

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jalina Porter, Washington'un Azerbaycan'dan askerlerini derhal çekmesini ve "yeni provokasyonlara son vermesini" beklediğini söyledi.

Porter telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, "İhtilaflı bölgelerdeki askeri hareketlilikler sorumsuzca ve ayrıca gereksiz biçimde provokatif" ifadesini kullandı. Jalina Porter, sınır meselelerinin müzakere ve tartışma yoluyla çözülmesi gerektiğini belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG