Erişilebilirlik

Putin: Ukrayna'yı İlhak Planımız Yok


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Güneydoğu Ukrayna’ yı “ilhak ya da istikrarını bozma” planı olmadığını açıklarken Avrupalı liderler kendisini barışı sağlamak için Rusya yanlısı ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çağırdı.

Putin Çarşamba günü Fransız televizyonu ve bir radyo istasyonuna verdiği demeçte Ukrayna’nın güneydoğusunda ne geçmişte ne de şimdi hiçbir zaman “Rus askeri birimleri ya da danışmanları” bulunmadığını söyledi.

Putin Ukrayna hükümetinin kendi halkıyla diyalog kurması ve bunu silah, tank ve uçaklarla değil görüşme süreciyle gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de aynı gün Rusya’nın Ukrayna’da şiddete son vermede işbirliği yapmazsa yeni yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıkladı.

Merkel Alman parlamentosunda yaptığı konuşmada Rusya’nın sınırlarından Doğu Ukrayna’ya silahlı ve gönüllü savaşcı akışını durdurmamakla suçladı.

İngiltere’de Rusya’yı Ukrayna’da şiddete son vermek için nüfuzunu kullanmaya çağırdı.

Öteyandan Doğu Ukrayna’nın çeşitli kesimlerinde hükümet kuvvetleriyle ayrılıkçı güçler arasında çatışmalar devam ediyor. Ayrılıkçıların Çarşamba sabahı Luhansk bölgesinde iki sınır muhafızları üssünü ele geçirdikleri bildirildi.

Yetkililer bir saat süren çatışmada altı ayrılıkçının öldürüldüğünü ve üç Ukrayna askerinin yaralandığını açıkladı.

Ukrayna’nın doğusunda hükümet kuvvetleriyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmalar Çarşamba günü de tüm şiddetiyle devam ederken taraflar birbirlerine ağır kayıplar verdirdiklerini iddia ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG