Erişilebilirlik

Putin: ‘Suriye’de Taraf Değiliz’


Rusya’da geçtiğimiz Mart ayında yapılan seçimleri kazanan ve tekrar devlet başkanlığı koltuğuna oturan Vladimir Putin Berlin’i ziyaret etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye yaptırımlara karşı tavır alması ve dolayısıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek vermesi nedeniyle eleştirilen Putin'in Almanya Başbakanı Angela Merkel ile iki saate yakın süren zirvesinde ana konuyu ülkedeki gelişmeler oluşturdu.

Zirve sonrasında basına bir açıklama yapan Merkel, Putin ile Suriye'de iç savaş çıkmasını engelleme konusunda hemfikir olduklarını ve bunun için tüm siyasi olanakların devreye sokulmasını beklediklerini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nın gündeme getirdiği askeri müdaheleyi reddeden Merkel, Annan Planı'nın yeterli olduğunu ve bunun yaşama geçirilmesi ile Suriye'deki sorunun büyük ölçüde çözüleceğine inandığını vurguladı. Uluslararası toplumun askeri yöntemlerle Suriye'deki duruma karışmasına kesinlikle karşı olduğunu ve ülkenin iç savaşa sürüklenmesini ya da bölünmesini kimsenin arzulayamayacağını savunan Vladimir Putin ise çok deneyimli bir diplomat şeklinde tanımladığı Kofi Annan'ın hazırladığı planın uluslararası toplumun elindeki seçeneklerin en iyisi olmayı sürdürdüğünü belirtti. Rusya'nın Suriye'de taraf olmadığını ve Beşar Esad rejimine satılan silahların muhaliflere karşı kullanılmadığını söyleyen Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin Suriye'ye olası bir silah ambargosuna katılıp katılmayacağı yönündeki bir soruyu ise cevapsız bıraktı.

Merkel ve Putin arasındaki buluşmanın bir diğer konusu ise, Avrupa Birliği'ndeki Euro krizi oldu. Bu krizde her ülkenin kendi çıkarlarını korumaya çalıştığını ve Alman başbakanının tasarruf önlemleri, bütçe disiplini ve yapısal reform konularındaki katı çizgisini bu açıdan anlayışla karşıladığını sözlerine ekleyen Putin, Rusya'nın Euro Bölgesi'nde yaşananları yakından takip ettiğini ve para rezervlerinin büyük bir bölümünün Euro üzerinden olduğunu da duyurdu.

Merkel ise zirve kapsamında Rusya'da insan haklarının korunması ve demokrasinin ilerlemesi konusunda çağrı yaptığını belirtti. İki liderin bu hafta sonunda St. Petersburg'da düzenlenecek Avrupa Birliği-Rusya Zirvesi’nde yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. Putin, Berlin ziyaretinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'la bir araya gelmek üzere Paris'e geçti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG