Erişilebilirlik

Putin Şam'a Verdiği Askeri Desteği Savundu


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Suriye’ye verdikleri askeri desteği savundu ve Şam rejimine terörle mücadelede yardımcı olmaya devam edeceklerini söyledi.

Tacikistan’da katıldığı bir konferansta konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Putin, Şam’ın, “sağlıklı” muhalefetle siyasi çözüm bulmaya açık olduğunu, ancak önceliğin terörü sona erdirmek olduğunu kaydetti.

Putin, Rusya’nın Suriye’nin içişlerine müdahalesi yüzünden mülteci krizinin tırmandığı iddiasını da reddetti ve Moskova’nın desteği olmasa durumun daha kötü, mülteci krizinin daha büyük olacağını söyleedi.

ABD iddiayı doğruladı

Putin’in bu açıklaması öncesinde, ABD Savunma Bakanlığı, Rusya’nın, Suriye’de hava üssü inşa ettiği yönündeki haberleri onaylamıştı.

Pentagon sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’nin liman kenti Latakya yakınlarında Rus askerleri ve teçhizatıyla ilgili hareketliliğin, bölgede bir ileri harekat üssü kurulduğuna dair bir işaret olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Açıklamadan önce çeşitli Batılı haber kaynakları, adını açıklamadıkları Amerikan kaynaklarına dayanarak, Rusya’nın Latakya yakınlarındaki hava üssüne top ve 7 adet T-90 tankı konuşlandırdığını duyurmuştu.

Pentagon, geçen hafta başında da, Rusya’nın son günlerde Suriye’ye 200 deniz piyadesi, yaklaşık 1.500 askere barınak sağlayacak modül ev, top, kısa menzilli füze kontrol düzeneği ve 10 kadar zırhlı araç yolladığını bildirmişti.

Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Rusya’nın ülkesinde askeri varlığı olduğu iddialarını yalanladı.

Rusya ile 30-40 senedir çeşitli alanlarda işbirliği yaptıklarını söyleyen Haddad, buna askeri konuların da dahil olduğunu belirtti. Rusya’nın RIA Novosti haber ajansının yayınladığı habere göre Haddad, “Evet, silah ve askeri donanım alıyoruz ve bu tamamen iki ülke arasındaki anlaşmalar çerçevesinde devam ediyor. Ancak Suriye’de Rus askeri olduğu iddiası Batı’nın ve Amerika’nın yaydığı bir yalan,” diye konuştu.

Rusya’da bir televizyona verdiği röportajda da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Şam’a silah yardımı yaptığını yineledi ve bu yardımın süreceğini belirtti. Gönderilen donanımın Rus uzmanların varlığını gerektirdiğini söyleyen Lavrov, bu uzmanların donanımın kurulup-kullanılmasına ve Suriye askerlerinin bu silahları kullanabilecek hale getirilmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığına dair endişelerini dile getirdi ve bu durumun Amerika’nın ve müttefiklerinin Suriye İç Savaşı’na siyasi bir çözüm bulmasını güçleştirebileceğini kaydetti.

Suriye’nin uzun süreli müttefiki olan Rusya, savaşın başından bu yana Şam rejimine yardım sağlamayı sürdürüyor. Rusya, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkını, Suriye hükümetini BM yaptırımlarına karşı korumak için kullanıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG