Erişilebilirlik

Putin Ukrayna Liderini Seçim Yatırımı Yapmakla Suçluyor


Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna’yla yaşanan kriz konusunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yu suçladı. Putin, Poroşenko’nun önümüzdeki yıl ülkesinde yapılacak genel seçimleri kazanmak adına bu girişimlerde bulunduğunu iddia etti.

Çarşamba akşamı televizyonda yaptığı konuşmasında Putin, Ukrayna’nın tavrını, Poroşenko’nun yeniden seçilebilmek için yaptığı provokasyonlar olarak niteledi.

Öte yandan Rus ordusu Kırım yarımadasındaki hava savunma sistemlerinin arttırılacağını duyurdu.

Pazar günü Rus güçleri Karadeniz’de üç Ukrayna savaş gemisine müdahalede bulunmuş mürettebatı da gözaltına almıştı.

Ukraynalı denizciler Rusya tarafından gözaltında tutuluyor
Ukraynalı denizciler Rusya tarafından gözaltında tutuluyor

Rusya, Ukrayna gemilerindeki 24 denizciyi, Rusya karasularını ihlal etmek ve Rusya Deniz Muhafaza Güçleri'nin uyarılarını dikkate almamakla itham ediyor. Ukrayna’ysa tüm bu iddiaları reddediyor.

Salı günü Kırım’daki mahkeme, gözaltına alınan 24 denizciden 12’sinin iki ay boyunca tutuklu kalmasına hükmetti. Diğer denizcilerle ilgili mahkeme kararıysa henüz kesinleşmedi.

Gerginliğin ardından Ukrayna, bazı sınır bölgelerinde sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu. Ukrayna ayrıca, Batılı ülkelere Moskova’ya daha fazla yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

Rusya’nın elindeki Ukraynalı denizcileri serbest bırakması çağrısında bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poreşenko, sıkıyönetimin ülkenin kendisini Rusya’ya karşı savunma kapasitesini arttıracağını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko

Rusya lideri Putin’se sıkıyönetim kararından duyduğu rahatsızlığı die getirdi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, Ukrayna’nın bu kararından vazgeçmesi konusunda etkili olmalarını umduğunu söyledi.

Putin, Arjantin’de düzenlenen G20 zirvesinde aralarında Amerika Başkanı Donald Trump’ın da olduğu liderlerle bir araya gelecek.

Ancak Washington Post gazetesine verdiği mülakatta Trump, Putin’le görüşmeyebileceğini söyledi.

Trump görüşme konusundaki kararını duruma ilişkin raporu tamamen okuduktan sonra vereceğini Rusya ve Ukrayna arasındaki bu gerginlikten memnun olmadığını söyledi.

Kremlin Dış İlişkiler Danışmanı Yuri Ushakov’sa, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, diplomatik kanallar üzerinden iki liderin görüşmesi konusunda anlaşıldığını, henüz kendilerine görüşmenin iptal edildiğine dair bir bilgi gelmediğini söyledi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley de hafta başında yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tavrını kınadı ve bunun “Ukrayna’nın egemenlik haklarına tecavüz” olduğunu dile getirdi.

Amerika'nın BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley
Amerika'nın BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley

Haley, acil gündemle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, yasalara saygılı bir ülkenin bu şekilde davranamayacağını söyledi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Ukrayna-Rusya gerginliğine ilişkin bir telefon görüşmesi yaptıklarını söyledi.

Sanders, “İki lider Kerç Boğazı’nda yaşanan olay ve Ukrayna gemileri ve denizcilerinin, Rusya tarafından gözaltında tutulmasıyla ilgili kaygılarını dile getirdiler. Erdoğan ve Trump G20 zirvesi kapsamında bir araya gelerek, ikili ilişkilere dair önemli konuları görüşme konusunda da mutabık kaldılar” dedi.

Pazar günkü gerginlik bir romörkörün, iki Ukrayna savaş gemisine Azov Denizi'nden Karadeniz’e çıkışı için eşlik etmesi sırasında yaşandı. Kerç Boğazı Karadeniz ve Azov denizi arasındaki tek geçiş noktası.

Ukrayna, Rusya’nın bir tankeri, Kerç Boğazı’na ulaşılmasını engellemek için kullandığını söyledi. Boğaz ortak kullanıma açık bir alan.

Amerika’nın Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker Berlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın küresel denizcilik kurallarına uygun davrandığına inandığını söyledi.

Volker, Ukrayna gemilerinin Odesa Limanı'na dönmekte olduklarını ancak Rus savaş gemilerinin onları takip edip saldırdıklarını belirtti.

Volker her ne kadar henüz Amerikalı yetkililerden doğrulama almış olmasa da Ukrayna’nın konuya ilişkin açıklaması ve yayınladığı bilgilerin doğruluğuna inandığını söyledi.

Rusya bölgede yaşayan Rus halkının Ukrayna tarafından tehdit edildiği gerekçesiyle 2014 yılının Mart ayında Kırım’ı ilhak etmişti. Bundan bir ay sonra da Ukrayna’nın doğusundaki Rus ayrılıkçılar ayaklandı ve bugüne dek devam eden çatışmalarda 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna ve batılı ülkeler Rusya’yı ayrılıkçılara silah ve destek sağlamakla itham etseler de Moskova tüm bu iddiaları reddediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG