Erişilebilirlik

Putin Karşıtları Rusya’yı Terk Ediyor


Putin Karşıtları Rusya’yı Terk Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Vladimir Putin’in geçen Mayıs’ta Kremlin’e dönüşü ülkeyi yeni bir muhafazakarlaşma sürecine soktu. Amerika’nın Sesi muhabiri James Brooke, Rusya’da yeni nesil sistem karşıtlarının karşılaştığı sorunları araştırdı

Geçen yıl Mayıs’ta Moskova’da göstericiler Vladimir Putin’in cumhurbaşkanlığa tekrar seçilmesini protesto etti.

Çevik kuvvet oturma eylemi yapan ve aralarında muhalefet lideri Leonid Razvozzhayev'in de bulunduğu göstericileri dağıttı.

Cumhurbaşkanı Putin’in protestoları bastırmak amacıyla başlattığı operasyonda tutuklanan 19 göstericiden biri de Razvozzhayev’di.

Ancak Razvozzhayev bu nesil muhalifler arasında daha önce yapılmayanı yaptı ve kaçmayı seçti. Ukrayna’da Birleşmiş Milletler mülteci statüsüne başvurdu.

Ancak bir gün Kiev’de kahve içmek için hukuk bürosundan dışarı çıktı ve ortadan yok oldu.

Bundan sonra Moskova’da bir mahkemede tekrar ortaya çıktı. Hapishaneden mahkemeye getirilirken bağırıyordu.

“Herkese işkenceye uğradığımı anlatın. Beni öldüreceklerini söylediler. İki gün işkence ettiler. Ukrayna’da kaçırıldım.”

Eylemci Maksim Butkeviç’e göre bu, kötü bir uyarı.

“Bu Ukrayna’ya kaçanlar için buranın sığınmacılar ve mülteciler için güvenli bir ülke olmadığı mesajını veriyor.”

Moskova’da Yulia Razojhaveya Sibirya’nın ortasındaki Irkutsk’da hapiste olan kocası için kaygılanıyor.

“Hayatından endişe ediyorum. Duruşma öncesi en zor tutukevi Irkutsk’da. Orada size fizyolojik ya da fiziksel işkence yapabilirler. Neyse ki şu ana dek fiziksel bir işkence olmadı. Ama koşulları gerçekten çok ağır bir hapisaneder sözediyoruz.”

Rusya’nın kolları Ukrayna’nın ötesine uzanıyor. Gösterici Aleksandır Dolmatov geçen ay Rotterdam Havaalanı’nda bir hücrede intihar etti. Hollandalı yetkililer sığınma talebini reddetmişti. Annesine göre, Rus gizli servisinden ajanlar füze mühendisi olan Dolmatov’a Rusya’ya dönmesi durumunda hakkında vatana ihanet davası açılacağını söylemişti.

Başka bir kaçak Anastasya Ribaçenko daha sakin. Amerika’nın Sesi’yle Estonya’dan Skype aracılığıyla görüşen Ribaçenko üniversite eğitimini tamamlıyor.

“Güvenlik konusunda çok kaygılı değilim. Kendimi Razvozzhayev’le aynı durumda görmüyorum. Estonia bir AB ülkesi ve bence Rusya burada kimseyi kaçıramaz.”

Estonya’da sayıları artan Rus kaçaklarından biri de Süren Gazaryan. O da Estonya’da kendini güvende hissediyor ancak Rusya’nın değişeceği konusunda umutsuz.

“Bu sistem değişinceye, Putin’in sistemi yok oluncaya kadar benim ülkeye dönüş yapmam çok zor görünüyor.”

Sibirya’da bir hapishane mi, yoksa Batı’da sürgün hayatı mı? Rusya’da muhalifler bu seçimi Çarlık ve Sovyetler zamanından beri yapıyor. Putin’in cumhurbaşkanlığına dönüşüyle muhalifler de bu tercihle yeniden karşı karşıya kaldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG