Erişilebilirlik

Putin İran'la Nükleer Görüşmelerden Umutlu


Rusya Cumhurbaşkanı Putin Eylül ayında Şangay'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşürken
Rusya Cumhurbaşkanı Putin Eylül ayında Şangay'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşürken
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak yıllardır süren uyuşmazlığın çözümü için bu kez ellerinde ”gerçek bir şans” bulunduğunu açıkladı.

Kremlin Putin’in bu görüşünü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı telefon görüşmesinde açıkladığını bildirdi. Kremlin’e göre Ruhani de Putin’e Rusya’nın görüşmelerdeki çabalarını memnunlukla karşıladığını söyledi.

Ruhani telefon görüşmesinden sonra twitter üzerinden attığı mesajda Cenevre’deki son tur görüşmelerde tarafların bir anlaşmaya çok yaklaştıklarını, ancak çıkan bazı güçlüklerin anlaşmanın ertelenmesine yol açtığını belirtti. Ruhani, mesajında İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğunu ve BM nükleer dairesinin denetimi altında olduğunu tekrarladı.

İran’la müzakereleri sürdüren P5+1 ülkeleri Tahran’ın yüksek oranda uranyum zenginleştirme çalışmalarını dondurması ve tesislerini denetime daha fazla açması karşılığında ülkeye uygulanan bazı yaptırımları hafifletmeyi öneriyor. Bu güven arttırıcı uzlaşmanın uzun dönemde daha kalıcı bir diplomatik çözüme temel hazırlaması bekleniyor.

İran ile İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Çin ve Amerika arasındaki görüşmelerin bu hafta Tahran’da üçüncü turu yapılacak. Daha önce Cenevre’de yapılan toplantıların ardından iki taraf da anlaşma olasılığı konusunda olumlu mesajlar vermişti.

Öteyandan Fransa Cumhurbaşkanı Francoise Hollande ülkesinin nükleer silah geliştirmeye çalışmadığına ikna oluncaya kadar İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına karşı çıkacağı yolunda İsrail’e güvence verdi.

Hollande, İsrail’e üç günlük ziyaretine başlarken Tel Aviv havaalanında yaptığı açıklamada, ”Fransa asla İran’ın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyecektir. İran’ın nükleer silah edinmekten vazgeçtiği konusunda emin oluncaya kadar yaptırımlara devam edeceğiz” dedi.

İran ile nükleer konuda bir ara anlaşma yapılmasına şiddetle karşı çıkan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Çarşamba günü Moskova’ya giderek Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşecek ve daha sonra İsrail’e dönerek ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya gelecek.

Netanyahu Pazar günkü kabine toplantısında yaptığı açıklamada “Bu hafta hafta dostlarımızı İran’la daha iyi bir anlaşma varmaları için ikna edeceğimizi umuyorum” şeklinde konuştu.

İsrail başbakanı, İran uranyumu zenginleştirme programına tümüyle son vermedikçe yaptırımların hafifletilmesi değil aksine güçlendirilmesi görüşünü savunuyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG