Erişilebilirlik

Putin ile Merkel Soçi’de Buluştu


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Soçi’de biraraya geldi. Gündemde Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalar, Suriye’deki iç savaş, insan hakları vardı. Bu, Merkel’in iki yıl içinde Rusya’ya ilk ziyareti. Almanya ve Rusya görüşecekleri konularda anlaşmazlık içinde.

Putin, “Bu görüşmeyi, ilişkilerimizi ele almak ve Ukrayna, Suriye gibi daha sorunlu bölgelerdeki durumu görüşmek için kullanmalıyız” dedi.

Putin ve Merkel Ekim ayında Ukrayna’nın doğusunu görüşmek için Almanya’da buluşmuştu. 2015 yılında Almanya ve Fransa’nın girişimiyle Ukrayna’nın doğusunda uzlaşmaya varılmış, ancak bölgedeki şiddet devam etmiş ve siyasi çözüme ulaşılamamıştı.

Almanya, Kırım’ın işgali nedeniyle Rusya’ya yönelik Avrupa Birliği yaptırımlarına destek veriyor.

Suriye konusunda da Almanya, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a destek vermesini sert bir şekilde eleştiriyor. Merkel daha önce Suriye’deki zulümlerden kısmen Rusya’yı suçlamıştı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında Merkel, Suriye, Ukrayna, insan hakları gibi konuları kapsayan görüşmeyi yapıcı olarak niteledi. Merkel, Ukrayna konusunda kurulan Normandiya Dörtlüsü’nün işleyişinden memnun olmadığını ancak Ukrayna’nın doğusundaki durumla ilgili en iyi temas grubu olduğunu kaydetti.

Merkel Ukrayna konusunda Rusya ile farklılıklarına da dikkat çekti. Merkel, “Çatışmanın nedeni konusunda görüşlerimiz farklı” ifadelerini kullandı. Merkel bununla birlikte bütün tarafların daha fazla çatışma istemediğini de kaydetti.

Merkel ayrıca Çeçenistan’da eşcinsellere yönelik infaz haberlerine karşılık Putin’den nüfuzunu kullanmasını istedi.

Almanya Başbakanı, küresel sorunlara çözümler bulmaya çalıştığını ve Rusya’nın da oynayacak önemli bir rolü olduğunu söyledi.

Putin: ‘Amerika seçimlerine müdahalede bulunmadık’

Putin ise basın toplantısında Rusya’nın 2016 Amerika başkanlık seçimlerine müdahalesi olduğu yönündeki iddialara karşı çıktı.

Putin, iddiaları dedikodu olarak niteledi, bu tür suçlamaların Amerika’da iç politika malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Amerikan istihbarat daireleri seçim sürecinde Rusya’nın Donald Trump’ın kazanması için bilgisayar korsanlığı yaptığını kaydediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG