Erişilebilirlik

Putin'e Halk Desteği Artıyor


Putin'e Halk Desteği Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Kırım’ı topraklarına katması yüzünden uygulanan yaptırımlardan önce de ekonomik sıkıntı yaşayan Rusya’da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e olan halk desteği zirveye ulaştı. Uzmanlar Putin’in yükselişini halk arasındaki milliyetçi duyguların tırmanmasına bağlarken, bu desteğin yakın gelecekte düşüşe geçeceğini öngörüyor.

Rus Rublesi, Batılı ülkelerin uyguladığı ekonomik yaptırımlar ve inişteki petrol fiyatları nedeniyle tarihi bir düşüş yaşıyor.

Öte yandan, Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katmasının ardından Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e olan halk desteği yüzde 80’i aştı.

Levada Center adlı bağımsız bir anket şirketinin direktörü Lev Gudkov, Putin’in ihtiyaç duyduğu desteğin doğru zamanda geldiğini söylüyor: “Ağustos 2008’deki Rusya-Gürcistan savaşında Putin’e verilen destek zirvedeydi. Savaşın ardındansa destek oranı düşüşe geçti. Bu düşüş geçtiğimiz Ocak ayında rekor seviyeye ulaştı.”

Gudkov Putin’in ülkede esen milliyetçilik rüzgarını arkasına aldığını söylüyor: “Muhalafet bastırılmış ve kitlesel medya sansürlenmiş durumda. Rus parlamentosu tamamen Putin’e ve hükümete bağlı bir organ olarak görülüyor. Parlamento daha çok farklı grupların çıkarlarını temsil eden lobicilerin oluşturduğu bir meclis görüntüsü veriyor. Rus yönetimi kamuoyunu manipüle ederek kitle desteği varmış havası yaratıyor.”

Destekçileri Putin’in Batı’ya meydan okuyarak Rusya’ya yeniden uluslararası itibar kazandırdığını söylüyor.

Rusya cumhurbaşkanı, kendilerini Soğuk Savaş’ın galibi sayan devletlerin Rusya’yı görmezden geldiğini ve dünyayı kendi ihtiyaç ve çıkarlarına göre şekillendirdiğini söylüyor: “Yaptırımlar önümüzde bir engel. Yaptırımlar aracılığıyla bize zarar vermek, gelişmemizi durdurmak ve bizi siyasi, ekonomik ve kültürel olarak tecrit etmek istiyorlar.”

Petrol ve doğal gaz danışmanlığı veren RusEnergy firması uzmanlarından Mikhail Krutikhin yaptırımlar yüzünden müşterilerinin üçte birinin Rusya’yla iş yapma umudunu kaybettiğini söylüyor. Krutikhin, Batı karşıtı söylemlerin Rusya’nın en büyük ihracat ürünü olan petrol fiyatlarına bağlı olduğunu da belirtiyor: “Petrol fiyatları ne kadar yüksekse, Putin’e verilen verilen destek o kadar coşkulu oluyor. Milliyetçi söylemler artıyor. Petrol fiyatları düşer düşmez, Putin’in popülerliği de düşüşe geçiyor.”

Putin’in yaptırımlara cevabı, Batılı gıda ürünlerinin ithalatını yasaklamak oldu. Bu da tüketiciye olumsuz yansıdı.

Uzmanlar, ekonomik sorunların vatandaşları daha gerçekçi durum değerlendirmesi yapmaya sevk ederken, Kremlin’in oluşturduğu milliyetçi propagandanın etkisinin önümüzdeki aylarda azalmasını bekliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG