Erişilebilirlik

'Putin Diplomasisi Askeri Müdahalenin Yasadışı Olma İhtimalini Azalttı'


Başkan Barack Obama Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le geçen hafta St. Petersburg'daki G20 toplantısında
Başkan Barack Obama Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le geçen hafta St. Petersburg'daki G20 toplantısında
Suriye krizinde son haftalarda yaşanan hızlı gelişmeler, özellikle de askeri müdahale tehdidinden diplomatik çözüm arayışlarına dönülmesi, Rusya’nın da bu noktada dünya siyasetinde önemli bir oyuncu haline geldiğini gösterir nitelikte.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bir süre önce New York Times gazetesinde Amerikan kamuoyuna açık mektup yazmış ve Suriye’ye askeri müdahalenin beklenmedik sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunmuştu.

Brookings Enstitüsü uzmanı ve Açık Toplum Vakfı yönetim kurulu üyelerinden Hakan Altınay'a göre da, Putin’in diplomatik girişimi, Rusya’yı yalnızca daha önemli bir uluslararası aktör haline getirmedi. Altınay, "Putin'in hamlesiyle, olası bir Suriye müdahalesinin meşru değilse bile yasadışı olma imkanı azaldı" diye konuştu.

Bununla birlikte Altınay, Türkiye, Amerika ve uluslararası toplumun, Suriye muhalefetine lojistik destek ve meşruluk sağlamadan önce, iktidardaki Alevi kesimi de içine alır nitelikte daha kapsayıcı olmaya zamanında zorlamış olmamasının, yaşanan çatışmaların iç savaşa dönüşmesinde etkisi olduğuna inanıyor.

Brookings Enstitüsü uzmanı ve Açık Toplum Vakfı yönetim kurulu üyelerinden Hakan Altınay, Cenevre’de Amerika ve Rusya dışişleri bakanlarının vardığı anlaşmayı, krizin çözümünde tatminkar bir adım olarak görmese de, çözüm çabalarının devam ettirilmesi gerektiği görüşünde.

Suriye krizinde gelinen son aşamayı, Türkiye'nin Suriye politikalarının Amerika ve Rusya'yla ilişkileri üzerindeki etkilerini değerlendiren Hakan Altınay’la Alparslan Esmer’in yaptığı söyleşiyi aşağıdaki ses bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:09 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG