Erişilebilirlik

Putin’den Ukrayna Güvencesi


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Ukrayna krizinin barışçı çözümünde kararlı olduğunu bildirdi. Ancak Amerika, Ukrayna krizinden aldığı tutumdan dolayı Rusya’ya yaptırımları genişletmeye hazırlanıyor.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, Putin’in Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yla telefon görüşmesi yaptığı, iki liderin de Cuma günü Ukrayna hükümeti ve Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasında imzalanan ateşkes anlaşmasına destek verdikleri bildirildi. Açıklamada ayrıca Putin’in çatışmaya barışçı çözüme desteği sürdürmeye hazır olduğu da belirtildi.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Washington’un Rusya’nın enerji, mali ve savunma sektörlerine yönelik yaptırımları genişletme ve derinleştirme yönünde yaptığı hazırlıkları tamamlamak üzere olduğunu bildirdi. Harf, bu konuda atılacak adımlarınsa “önümüzdeki günlerde ne olacağına bağlı olduğunu” sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği yetkilileri de bugün Brüksel’de yapacakları görüşmelerde Rusya’ya yaptırımları genişletme konusunu ele alacak.

Rus ve Ukraynalı yetkililer, ufak çaplı ihlallere rağmen ateşkesin yürürlükte olduğunu belirtiyor. Bununlar birlikte iki ülke yetkilileri, ayrılıkçı isyan yaşanan Ukrayna’nın doğusunun geleceği konusunda ateşkesi farklı yorumlamayı tercih ediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Cuma günü Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te imzalanan ateşkese genelde uyduğunu belirtti. Lavrov, zaman zaman ateşkes ihlalleri yaşandığını ve iki tarafın da bu ihlallerden birbirini suçladığını kabul etti.

Lavrov, ateşkes sonrasında Kiev hükümeti ve Donetsk’le Luhanks’ta tek yanlı bağımsızlıklarını ilan eden ayrılıkçı hükümetlerin temsilcilerinin görüşmelere bir an önce başlamasını umduğunu sözlerine ekledi.

Ukrayna ise ateşkesin ayrılıkçıların bölgelerini meşrulaştırmadığını savunuyor. 12 maddelik ateşkesin bir maddesi, Donetsk ve Luhansk bölgelerine kısmen “özel statü” verilmesini öngörüyor.

Önceki gece ayrılıkçı isyanın merkezi Donetsk topçu ateşine tutuldu. Görgü tanıkları, Ukrayna ordusuna ait mevzilere de havan topuyla saldırı düzenlendiğini bildirdi, ancak ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi alınamadı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sözcüsü Andriy Lysenko, son 24 saat içinde hiçbir asker kaybetmediklerini, bununla birlikte ateşkes ilanından bu yana 30’u aşkın kişinin yaralandığını bildirdi. Lysenko ayrıca ayrılıkçı milislerin ordu mevzilerine 89 kez ateş açtığını söyledi.

Andriy Lysenko, ayrılıkçıların ateşkes hükümleri gereğince Kiev hükümetine bağlı 648 tutsağı serbest bıraktığını, kısa bir süre sonra 500 kişiyi daha salıvereceğini belirti.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de NATO görevi çerçevesinde devriye gezen bir Kanada savaş gemisini uçaklarıyla taciz ettiği yönündeki şikayetleri reddetti. İtar Tass haber ajansına yansıyan Bakanlık açıklamasında, Rusya’nın o bölgede uçağının bulunmadığı iddia edildi.

Ukrayna’da Nisan ayında başlayan isyanda 2 bin 600’den fazla kişi öldü. Onbinlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Ukrayna ve NATO, Rusya’yı ayrılıkçılara doğrudan destek vermekle suçlasa da Moskova suçlamaları kabul etmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG