Erişilebilirlik

Putin Cephesinde Çözülme


Putin Cephesinde Çözülme
Putin Cephesinde Çözülme

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in önde gelen müttefiklerinden biri olan parlamento başkanı istifa etti.

Boris Gryzlov, istifasını Birleşik Rusya partisinin web sitesinde açıkladı.

2003 yılında parlamento başkanlığına seçilen Gryzlov, milletvekili olarak görevine devam etmeyeceğini ancak Birleşik Rusya partisini başkanı olarak kalacağını belirtti.

Eski parlamento başkanı, açıklamasında Birleşik Rusya partisinin büyük oy kaybına uğradığı 4 Aralık seçimleriyle ilgili tartışmalara değinmedi. Seçimde hile yapıldığı yolundaki haberler ülke çapında hükümet karşıtı gösterilere yol açmıştı.

On yılı aşkın bir süredir Rusya’da iktidarda olan Birleşik Rusya partisi seçimlerde hile yapıldığı iddialarını reddediyor.

Öteyandan bir Rus yayın kuruluşunda çalışan 50 gazeteci Başbakan Vladimir Putin'i eleştirmelerine izin verilmemesinden yakınan bir bir açık mektup yayınladı. Mektupta iki yazıişleri müdürünün Salı günü Putin karşıtı haber ve yorum yazanları yıldırmak için atıldıkları önesürüldü.

Parlamento seçimlerinde başta Komünistler olmak üzere milliyetçi Liberal Demokratlar ve sosyal demokrat Adil Rusya oylarını büyük çapta arttırdı. Seçim sonuçları, çok az farkla çoğunluğunu koruyabilen Birleşik Rusya partisini güçlenen muhalefetle işbirliğine zorlayacak.

59 yaşındaki Putin, yeniden cumhurbaşkanı seçilirse altışar yıldan iki dönem daha görev yapacak ve 2024’e kadar iktidarda kalacak. İlk kez 2004 yılında seçilen Putin 2008’e cumhurbaşkanlığı yapmış, görev süresi sekiz yılla sınırlandığı için adaylığını yeniden koyamamış ancak başbakan olmuştu.

XS
SM
MD
LG