Erişilebilirlik

Putin: ‘Moskova Suriyeli Kürtleri Silahlandırmayı Planlamıyor’


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın Suriyeli Kürtleri IŞİD’e karşı silahlandırmayı planlamadığını kaydetti.

Putin, televizyonda yayınlanan yorumlarında Suriyeli Kürtler’in silah edinme konusunda başka kaynakları olduğu için silahlandırmayacaklarını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı, Suriye’deki Kürt grupları övdü; IŞİD’e karşı en etkili birimlerden biri olduğunu kaydetti ve Rusya’nın bu gruplarla “çalışma bağlantıları” olduğunu kaydetti.

Suriye’de 20 ölü

(arşiv)
(arşiv)

Suriyeli aktivistler, IŞİD’in elinde tuttuğu bir kasabaya düzenlenen hava saldırısında en az 20 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Boukamal’a düzenlenen hava saldırısını hangi tarafın düzenlediği belli değil. Aktivistler Amerika liderliğindeki koalisyonu suçluyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi saldırıda en az 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gözlemevi’nden Rami Abdurrahman saldırıda IŞİD militanlarından da ölenler olduğunu kaydetti.

Muhalifler terkediyor

Şam ile varılan anlaşma gereği 2 binden fazla muhalif ve ailesi Şam’ın kuzeydoğusundaki bölgeyi terketti. Bölgeyi terkedenler muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e gidiyor.

Bu gelişme, daha önce Barzeh ve Tişrin bölgelerinin boşaltılmasının ardından geldi. San Francisco Üniversitesi’nden bölge uzmanı Stephen Zunes Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bunun Esat rejimini devirmeye yönelik çabalara darbe olduğunu kaydetti.

Şam 2012’den bu yana ilk defa muhaliflerden temizlenmiş oldu. Şam yakınlarındaki muhaliflerin elinde şu anda sadece Ghouta bölgesi kaldı. Hükümet 6 yıllık savaşı bitirmenin en iyi yolunun tahliye anlaşmaları olduğunu düşünüyor.

Cenevre’de barış görüşmeleri başlıyor

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura



Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Salı günü Cenevre’de başlayacak Suriye barış görüşmeleri ile ilgili olarak “çalışmak için orada” olduklarını söyledi.

Cenevre’de 4 gün boyunca Şam ile muhalifler arasında dolaylı görüşmeler yapılacak. Bu, Mistura’nın geçen yıldan bu yana arabuluculuk ettiği altıncı tur görüşmeler olacak.

Mistura, Esat’ın görüşmelerden sonuç beklemediği yönündeki açıklamalarıyla ilgili yorum yapmadı.

De Mistura, görüşmelerde daha fazla işe odaklanılması için daha az medya katılımı istiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG