Erişilebilirlik

Puigdemont Belçika Polisine Teslim Oldu


İspanya yargısından kaçarak Belçika’ya geçen Katalonya yerel hükümetinin görevden alınan ve haklarında yakalama emri çıkarılan lideri Carles Puigdemont ve beraberindeki 4 Katalan politikacı Belçika polisine teslim oldu.

Flamande Radyo Televizyonu VRT’de yer alan haberin ardından Brüksel yargı kaynakları da, 5 Katalan politikacının Belçika polisine teslim olduklarını doğruladı. Brüksel yargısı tarafından yapılan açıklamada, ‘Katalan politikacılar, sabah saat 09.17 itibariyle teslim olmuşlardır. Bugün içerisinde hakim karşısına çıkartılacaklar’ denildi.

Belçika yasalarına göre, İspanyol yargısının haklarında AB sınırları içinde arama ve yakalama emri çıkarttığı Puigdemont ve arkadaşlarının dosyasını bir soruşturma hakimi üstlenecek. Soruşturma hakimi, 24 saat içinde, yani en geç Pazartesi sabahı 09.14’te, 5 Katalan politikacı hakkında ‘tutuklanması, şartlı salıverilmesi ya da kefaletle serbest bırakılması’ yönünde karar verecek.

‘İsyan, devlete ve yasalara karşı gelme ve görevini kötüye kullanarak kamu fonlarını lehine kullanma’ suçlarından İspanya yargısı tarafından aranan Puigdemont, bağımsızlık ilan ettikten 3 gün sonra Fransa’nın Marsilya kentinden Brüksel’e kaçmıştı. Puigdemont ve arkadaşları sözkonusu iddialardan dolayı 15 ila 30 yıl arasında hapis cezası ile karşı karşıya. İspanya yargısı aynı dosyadan Puigdemont’un başkanlık ettiği yerel hükümetin 8 bakanını tutuklamıştı.

İspanya hükümetinin yargı hamlesine karşı Brüksel televizyonu RTBF ekranlarından yanıt veren Puigdemont, Başbakan Mariano Rajoy’un 21 Aralık’ta ilan ettiği erken yerel seçimlere katılacağını ilan etmişti. İspanya yargısının bağımsız olmadığını ve İspanya hükümetinin etkisi altında ‘politize olduğunu’ dile getiren Puigdemont, Madrid yargısına güvenmediğini ancak Belçika yargısına konuşmaya hazır olduğunu söylemişti. Puigdemont, seçim kampanyasını da uzaktan, Brüksel üzerinden yürütüceğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG