Erişilebilirlik

Puigdemont: 'Bağımsızlık Mücadelemize Devam Edeceğiz'


Katalonya’nın görevden alınan lideri Carles Puigdemont, İspanyol merkezi hükümetinin Katalan yönetimini azletmesinden sonra bugün, bağımsızlık mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Özerk bir bölge olan Katalonya, son alınan karar sonrası artık Madrid yönetimine bağlı.

İspanya Başbakanı Marioano Rajoy, Katalan parlamentosu bağımsızlık kararı aldıktan bir kaç saat sonra, Katalan bölge hükümetini azletti.

Hükümetin azletmenin yanısıra Rajoy, 21 Aralık’ta bölgede erken seçimlerin yapılması çağrısında bulundu ve özerk bölgenin üst düzey polis yetkililerinin görevlerinden aldı.

Televizyonda yayınlanan açıklamasında Puigdemont, özgür bir ülke inşa etmeye devam edeceklerini ve sadece bölgesel parlamentonun Katalan hükümetini feshetme yetkisi olduğunu belirtti.

Puigdemont, isyana teşvik suçlamasıyla 25 yıla kadar hapisle yargılanabilir. Merkezi hükümet, iki ayrılıkçı lideri tutukladı ve kamu kaynaklarını kullanarak bağımsızlık önergesini destekleme suçlarıyla da diğer bazı yetkililere açılan dava süreci de devam ediyor.

Avrupa ve ABD yönetimleri, Katalonya’nın bağımsızlık ilanı sonrası Madrid hükümetine destek verirken Birleşmiş Milletler sorunun ‘hukuki ve anayasal çerçevede diyalogla’ çözülmesi çağrısında bulundu.

NATO da, İspanya’nın ittifakın bir üyesi olduğunu hatırlatarak ‘Katalonya meselesi İspanya’nın içişlerine ait bir sorun olup İspanya’nın anayasal düzeni içinde çözülmelidi’ açıklamasını yaptı.

Öte yandan Rusya ise, ABD ve Avrupa’nın geçmişte eski Sovyetler Birliği ülkelerinin bağımsızlık adımlarını desteklediklerini anımsatarak, Katalonya’nın bağımsızlık emellerine destek verir görünürde.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta Soçi’de yapılan uluslararası forumda, ‘Kosova’nın bağımsızlığına destek vererek, İspanya gibi kurulu ve refahı yerinde ülkeler kendi kırılgan istikrarlarını tehlikeye attılar’ dedi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ve ismini vermek istemeyen bir üst düzey İspanyol yetkili, ‘Putin’in İspanya’yı istikrarsızlaştırmaya ve Balkanlaştırmaya olan ilgisi inkar edilemez’ dedi.

Venezuela ve Kuzey Kore de, Katalonya’nın ayrılıkçı hedeflerini desteklediklerini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG