Erişilebilirlik

Psikiyatri İlaçlarında Dijital Takip Devri


Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilk kez dijital takip mekanizması olan bir ilaca onay verdi.

Abilify MyCite adlı sensörlü tabletler, bipolar bozukluk ve şizofreni tedavisinde kullanılıyor. Takip cihazı, doktorların ve sağlık çalışanlarının, hastalarının ilaçlarını düzenli şekilde alıp almadığını kontrol etmelerine yarayacak.

“Akıl hastalıklarında ilaç takibi önemli”

FDA’nın Psikiyatri Bölümü Başkanı Doktor Mitchell Mathis, akıl hastalarının kullandığı ilaçların hastalar tarafından alınıp alınmadığını denetleyebilmenin çok gerekli olduğunu söylüyor.

“FDA, reçeteli ilaçlarda yeni teknolojiler geliştirilmesi ve kullanılmasını destekliyor” diyen Mathis, hastaların teknolojiden nasıl faydalanabileceklerini keşfetmek için çalışan şirketlerle işbirliği yapmaya kararlı olduklarını söylüyor.

İlacın içindeki bir sensör, ilaç yutulduktan sonra mide asidiyle buluştuğunda aktive oluyor. Bu sensör daha sonra giyilebilir bir kolluğa mesaj yolluyor. Kolluk, mesajı mobil uygulamaya ve bir web sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfaya da doktor ve sağlık görevlileriyle arkadaşlar veya aile erişebiliyor.

İlacı üretenler cihazın henüz hastaların ilaçlarını alma oranını arttırdığını kanıtlamadığını söylüyor.

Amerikan halkının yüzde birini etkileyen şizofreniyi tedavi etmek için kullanılan Abilify’ın piyasaya çıkması, FDA tarafından 2012’de onaylanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG