Erişilebilirlik

Protestolar Sonunda Sudan Devlet Başkanı Beşir Görevi Bıraktı


FILE PHOTO: Sudanese President Omar al-Bashir delivers a speech at the Presidential Palace in Khartoum, Feb. 22, 2019.
FILE PHOTO: Sudanese President Omar al-Bashir delivers a speech at the Presidential Palace in Khartoum, Feb. 22, 2019.

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir görevden ayrıldı. Ülkede şimdi bir geçiş hükümetinin kurulması çalışması yapılıyor.

Sudan Üretim ve Ekonomik Kaynaklar Bakanı Adil Mahcub Hüseyin, Dubai merkezli El Hedat televizyonuna verdiği demeçte “Görevi bırakan Devlet Başkanı Beşir’in yetkilerini devralmak üzere askeri bir konseyin alması konusunda görüşmeler sürüyor” ifadesini kullandı.

Sudan devlet başkanlığı sarayının da yoğun güvenlik önlemleri altına alındığı belirtiliyor.

Sudan devlet televizyonu da ordunun kısa bir süre içerisinde duyuru yapacağını ilan etti.

Televizyondan okunan bildiride “Silahlı kuvvetler kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapılacaktır. Bunun için hazır olun” ifadeleri kullanıldı.

Ordu, savunma bakanlığı binasıyla birlikte önemli yollar ve köprülere de asker konuşlandırdı. Binlerce insanın sokaklardaki hükmet karşıtı gösterileri de sürüyor.

Günlerdir sokaklarda hükümet karşıtı gösteriler yapan halk, Devlet Başkanı El Beşir’in görevden ayrılmasını sloganlar atarak ve dans ederek kutladı.

Savunma Bakanlığı binası dışındaki göstericeler “Düştü, biz kazandık” şeklinde sloganlar attı.

Bu esnada devlet televizyonu ve radyolardan milli marş ve kahramanlık şarkıları çalınıyor.

Eski bir paraşütçü asker olan El Beşir 1989 yılında düzenlenen kansız bir darbeyle ülkede yönetimi ele geçirmişti. Sudan, El Beşir’in idaresi boyunca sürekli iç karışıklıklar ve çatışmalara sahne oldu. Beşir, batının kendisini zayıflatmaya yönelik girişimlerine karşı bugüne dek direndi.

Sudan 1993 yılından bu yana uluslararası kamuoyu tarafından izole ediliyor. Amerika, Sudan’ı teröre destek veren ülkeler listesine ekledi. Washington yıllardır bu sebeple Sudan’a yönelik yaptırımlar uyguluyor.

Devlet Başkanı Beşir, 2003 yılında Darfur’da başlayan direnişe karşı soykırım uygulamaktan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

Ülkede 19 Aralık tarihinden bu yana devam eden protestolarda onlarca kişi hayatını kaybetti. Ülkede yaşanan zorlu ekonomik koşullar halkın Beşir’e karşı ayaklanmasını tetikleyen neden oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG