Erişilebilirlik

Provenge Prostat Kanseri Hastalarının Ömrünü Dört Ay Uzatıyor


Provenge Prostat Kanseri Hastalarının Ömrünü Dört Ay Uzatıyor
Provenge Prostat Kanseri Hastalarının Ömrünü Dört Ay Uzatıyor

Yeni araştırmalara göre Provenge tedavisi hem çok uzun sürmüyor hem de hastalar için çok zor değil

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin onayladığı yeni prostat kanseri tedavisi, doktorlar tarafından bir dönüm noktası olarak tanımlanıyor. Yeni tedavi, hastalığı tamamen iyileştirmiyor ancak prostat kanseri hastalarının yaşam sürelerini uzatabiliyor.

Tedavide hastanın kendi bağışıklık sistemi kullanılıyor. Uzmanlar, bu tür immünoterapileri (bağışıklık sistemi terapilerini) yıllardır kullanıyor. Şimdi de bu yolla prostat kanseri için aşı geliştirildi. Aşının adı Provenge.

Klinik deneylerde Provenge, Tom Keil gibi sağlıklı görünen, kendisini iyi hisseden, ancak ilerleyerek kemiklere ya da lenf bezlerine sıçramış prostat kanseri olan hastalarda kullanıldı.

Tom Keil “Şu anda durumum iyi. Kanserden kaynaklanan bir sorunum kalmadı,” diyor.

Klinik deneyler Provenge’in prostat kanseri hastalarının yaşam süresini ortalama 4 ay uzattığını gösteriyor. Johns Hopkins Üniversitesi prostat kanseri uzmanı Doktor Charles Drake’e göre, bu önemli bir gelişme. Doktor şöyle konuşuyor:

“Dört ay özellikle hastalar açısından çok uzun bir süre gibi gelmeyebilir. Ancak kanser dünyasında yüksek yaşam kalitesiyle dört ay yaşamak çok büyük bir gelişme sayılıyor.”

Provenge, geleneksel aşılar gibi hastalığı önlemiyor. Hastadan alınan kan örneğindeki akyuvarlar ayrılıyor, işlemden geçirilerek kanserle savaşır hale getiriliyor. Akvuyar hücreleri hastaya tekrar enjekte ediliyor. Tom Keil, şikayetçi değil:

“Oldukça kolaydı. En zor tarafı kan alınıp akyuvarların ayrılması için iki buçuk saat boyunca oturarak beklemekti. Çok sabırsız bir insan olduğum için zor geldi.”

Keil’in doktoru Georgetown Üniversitesi'nden Nancy Dowson, tedaviyi destekliyor ve şunları söylüyor:

“Çok az yan etkisi var, hastalar tedaviyi kaldırmakta zorlanmıyor.”

Kemoterapi ya da radyasyon tedavisinin aksine bu yöntem kısa sürüyor. Doktor Dawson açıklıyor:

“Tedavi, her biri iki hafta arayla üç kez yapılıyor. Dört hafta içinde terapi bitiyor.”

Ancak Provenge’in işe yaramadığı durumlar da var. Doktor Nancy Dawson buna da şöyle açıklık getiriyor:

“Prostat kanserinin göstergesi, kandaki PSA maddesinin yüksekliğidir. Provenge, PSA miktarını azaltmıyor. Kanserin geri çekilmesini sağlamıyor.”

Bazı doktorlar, Provenge’in başlangıç aşamasında, ameliyat ya da radyasyondan sonra, geri kalan kanserli hücreleri yok etmek için kullanılmasını istiyor. Doktor Charles Drake gelecekten umutlu:

“Provenge’in prostat kanseri hastalarının ömrünü dört aydan fazla uzattığını da görebiliriz. Yaşam süresini uzatmak, hatta çare bulmak istiyoruz.”

Doktor Drake, bu tür tedavinin başka kanser türlerinde de kullanılacağını söylüyor.

Provenge’in yaygın olarak kullanılması zaman alacak. Ancak prostat kanserinin yavaş ilerlemesi nedeniyle, çok sayıda hastanın bu tedaviden yararlanması mümkün.

XS
SM
MD
LG