Erişilebilirlik

Poroşenko’dan Rusya’ya Mesaj


Petro Poroşenko
Petro Poroşenko

Pazar günkü seçimleri önde bitiren Petro Poroşenko, Rus liderlerle görüşmeye hazır olduğunu ve ilhak edilen Kırım’ı geri almak için tüm yasal yollara başvuracağını söyledi

Ukrayna’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini önde bitiren Petro Poroşenko, Haziran ayının ilk yarısında Rus liderlerle görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Poroşenko, başkent Kiev’de gazetecilere yaptığı açıklamada ülkenin doğusundaki kargaşayı sona erdirmede Moskova’nın kendisine destek vermesini umduğunu söyledi.

Yeni cumhurbaşkanı adayı Poroşenko, silahlarını bırakan ayrılıkçılarla da görüşmek istediğini bir kez daha dile getirdi, ancak ülke güvenliğini tehdit eden “teröristlerle” görüşmeyeceğini kaydetti.

Poroşenko, Mart ayında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ın yeniden Ukrayna’ya iadesi için her türlü yasal yola başvuracağını da belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Ukrayna halkının tercihlerine saygı gösterdiklerini söyledi ve Poroşenko ile diyalog kurmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Öte yandan Ukrayna ordusu doğudaki Donetsk havaalanını kısmen ele geçiren Rusya yanlısı milislere havadan saldırdı. Bölgeye kara birlikleri de sevk edildi. Görgü tanıklarına göre bölgeden patlama ve yoğun silah sesleri duyuluyor.

Ukrayna Seçim Kurulu oyların yarısından fazlasının sayıldığını ve Poroşenko’nun sayılan oyların %54’ünü aldığını bildirdi. Eski Başbakan Yulia Timoşenko oyların %13’ünü alarak ikinci en çok oy alan aday oldu.

Ayrılıkçılar ülkenin doğu bölgelerinde birçok sandıkta oy kullanma işlemlerini aksattılar. Donetsk kentinde ise hiçbir yerde oy verilemedi. Donetsk bölgesindeki toplam katılım ise %16 oranında oldu.

Başkan Barack Obama, Ukrayna halkını şiddet ve provokasyonlara rağmen sandık başına giderek seslerini duyurdukları için tebrik etti. Obama, Ukrayna halkının demokratik bir düzende yaşamak istediklerini defalarca ortaya koyduklarını söyledi. Obama yeni meclis üyeleri ve devlet başkanıyla ortak şekilde çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin seçim sonuçlarını tanıyacağını Pazar günkü seçimler öncesinde açıklamıştı. Putin yeni seçilen liderin Ukrayna’nın doğusundaki operasyonlara bir an önce son vermelerini umduğunu da kaydetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG