Erişilebilirlik

Profesör Sancar’a Nobel Kimya Ödülü


Profesör Aziz Sancar, İsveçli bilimadamı Tomas Lindahl ve Amerikalı Paul Modrich, DNA haritası çıkarma çalışmaları ve hücrelerin hasar görmüş DNA’ları nasıl onaradığı konusundaki araştırmalarıyla bu yılki Nobel kimya Ödülü’ne layık görüldü.

İsveç’teki Kraliyet Bilimler Akademisi’nin açıklamasına göre, 969 bin dolarlık Nobel kimya ödülünün üç bilimadamı arasında paylaştırılacağını açıklarken, araşatırmacıların canlı bir hücrenin nasıl çalıştığı ve kanser için yeni tedavi yöntemleri bulunmasında nasıl kullanıldığı konusundaki uzun çalışmaları sayesinde seçildiklerini bildirdi.

Profesör Aziz Sancar
Profesör Aziz Sancar

Profesör Aziz Sancar, haberi telefonla aldığını ve hiç bekelemediği için çok şaşırdığını söyledi. Nobel Medya’dan Adam Smith’e telefonda çok mutlu olduğunu söyleyen Profesör Sancar, hem kendisi, hem anavatanı Türkiye hem de göçettiği Amerika için çok mutlu olduğunu belirtti. Sancar, Nobel Edebiyet Ödülü’nü alan ilk Türk yazar olan Orhan Pamuk’u hatırlattı ve Nobel ödülü alan ilk Türk bilimadamı olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Türkiye’de ve Amerika’da birçok kişinin ‘ne zaman Nobel alacağını’ sorduğunu kaydeden Profesör Sancar, ailesinin de kendisiyle gurur duyduğunu belirtti.

Profesör Aziz Sancar eşiyle birlikte
Profesör Aziz Sancar eşiyle birlikte

Çok uzun yıllardır Nobel çevrelerinde kimya ödülü için adı geçen Profesör Aziz Sancar, 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde doğmuş. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sancar daha sonra Kuzey Carolina Üniversitesi’nde lisans üstü ve doktora çalışmalarını tamamlamış.





STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG