Erişilebilirlik

Prince Gizlice Afgan Çocuklara Yardım Ediyordu


Prince Gizlice Afgan Çocuklara Yardım Ediyordu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Bir süre önce aniden yaşamını yitiren ünlü pop yıldızı Prince’in, son beş yıldır gizlice Afgan yetimlere binlerce dolar gönderdiği ortaya çıktı. Afganistan’da çalışan PARSA kurumu Amerika’nın Sesi’ne yıldızın hayırseverliğini anlattı.

Kabil’de çalışmalarını sürdüren uluslararası yardım kuruluşu PARSA, bu ülkede engelliler ve yetimlere yardım ediyor. Prince, kurumun Kabil’de yetim erkek ve kız çocuklara eğitim veren merkezinin tekrar inşası için yardımda bulunmuş.

PARSA’nın başkanı Marine Gustavson Kabil’de Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, önce 15 bin dolarlık bir çek geldiğini ve bu paranın, çocukları bir araya getirecek bir yer yapımında kullanıldığını söyledi. Bu merkezde toplanan izci liderleri, çocuklara beş günlük atölye çalışmalarında kampçılık eğitimi veriyor.

Kabil'deki PARSA insani yardım kuruluşunun merkezi
Kabil'deki PARSA insani yardım kuruluşunun merkezi

Prince’in yardımı sayesinde PARSA’nın izcilik programına dahil edilen çocuk sayısı 30’dan 2 bine çıkmış.

Gustavson, müzisyenin tüm gereksinimlerini karşıladığını söylüyor.

Prince’in yaşamının sonuna kadar programa destek verdiğini söyleyen direktör, ilk yardımının ertesi yılında da müzisyenin 6 bin dolar yolladığını belirtti.

Ancak pop yıldızı hayırseverliğini gizli tutmayı tercih etmiş.

Gustavson “Kişiliği nedeniyle insanların hayırseverliğinden haberdar olmasını istemedi” diyor. Bunun Prince’in sırrı olduğunu söyleyen direktör, insanların Prince’i onurlandırmasını istediği için, ünlü müzisyenin bu çoğu kişinin bilmediği yönünü açıkladığını belirtti.

Prince’in hayırseverliğinden yararlanan küçük izciler de onun kimliğinden habersizmiş.

Prince Gizlice Afgan Çocuklara Yardım Ediyordu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Amerika’nın Sesi’yle konuşan izci kızlardan biri “Rock grubuymuş, ismini bilmiyorum” dedi.

Afganistan’da izcilik 1931 yılına kadar gidiyor. Örgütü Muhammed Nadir Şah kurmuştu. Ancak Sovyet işgali yıllarında neredeyse yok olan kurum, Taleban döneminde de etkin olamamıştı.

PARSA’ya göre organizasyonlarının izcilik programının amacı, yetim çocuklara güç katmak ve aşırılık yanlısı gruplar tarafından akıllarının çelinmesini engellemek. Programa şu anda Afganistan’ın 14 ilinden 1800 çocuk dahil.

Afganistan’ın Gençlik Bakanlığı Müsteşarı Kemal Sedat, Prince hayattayken yardımından haberdar olmadıklarını söyledi. Ölümünden sonra durumdan haberdar olduklarını söyleyen Sedat, şarkıcının ölümünden duydukları hüznü dile getirirken, kendisine müteşekkir olduklarını belirtti ve “Dünyada onun gibi daha fazla insan olmalı” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG