Erişilebilirlik

Prens Charles da Off-Shore Yatırımlarıyla Gündemde


Cennet Belgeleri’nde (Paradise Papers) ortaya çıkan ilişkiler yumağında Kraliyet ailesinden ikinci isim Prens Charles oldu. Belgelere göre, Cornwall Dükalığı’nın 113.500 dolarlık parası, 2007 yılında Bermuda’daki karbon emisyon kredisi ticareti yapan “Sustainable Foresty Management” (Sürdürülebilir Ormancılık Yönetimi) adlı şirkete yatırıldı.

Yatırım yapılan firma “Çevreci”

Bu şirket karbon emisyonu kredisi alıp satıyor. Kyoto Protokolü’ne imza atan ülkeler, fabrikalara karbon emisyonu için belli bir kota koymak durumunda. Yürürlükteki sisteme göre kotanın dışına çıkan fabrika yüksek vergi ya da cezayla karşı karşıya kalıyor. Ama bunun kolay bir yolu var. Prens Charles’ın Bermuda’da para yatırdığı şirket bu işi yapıyor. Yani bir fabrika eğer atmosfere kendisine öngörülenden fazla karbon salacaksa kendi kotasını tüketemeyen bir başka fabrikayla anlaşıp kendi karbonunu onunkine saydırabiliyor. Tabii bunun için o fabrikaya ödeme yapması da gerekiyor. Sürdürülebilir Ormancılık Yönetimi adlı şirket bu ticareti sağlamak için kurulmuş. Prens Charles da 2007’de 113 bin 500 dolarını bu şirketten hisse alarak değerlendirmiş.

Buraya kadar haberin manşeti “Ünlü ve güçlü bir ismin daha off-shore hesaplarında parası çıktı” şeklinde görülebilir ama hayır. Haber Prens Charles’ın geçmişteki faaliyetleriyle birleşince daha farklı bir boyuta taşınıyor.

Prens Charles, hisseleri değerlensin diye nüfuzunu kullandı mı?

Prensin yatırım yaptığı şirketin Avrupa’da iş yapması yasalara aykırı. Yani Avrupa Birliği yargı alanında üretim yapan bir fabrika daha fazla üretim yapabilmek için karbon kredisi satın alamaz. Kendisine tanınan üretim çerçevesinde kalmak zorunda. Eğer fazla karbon salarsa ceza kesilir, kotasını az kullanan da hakkını başka fabrikaya devredemez. Bu da Prens Charles’ın sahibiyle arkadaş olduğu şirketin önünde ciddi bir engel. Eğer AB bu ticareti yasallaştırırsa şirket Avrupa’da da alım satım yapabilecek ve doğal olarak hisseleri değerlenecek. Dünyayı iklim değişikliğinden korumak için Amerika hariç hemen hemen tüm dünyanın imzaladığı Kyoto Sözleşmesi’nden böyle bir ticaret mecrası yaratmak da dikkat çekmeyecek gibi değil.

İyi niyetin ardındaki gerçekler

Cennet Belgeleri üzerinde çalışan Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’na konuşan İngiliz Kamusal Hayat Standartları Komitesi'nin eski başkanı Alistair Graham, “Prens’in çevreci görünerek yaptıkları büyük talihsizlik” dedi.

Prens Charles uzun süredir iklim değişikliği anlaşmalarında düzenleme yapılması gerektiğini savunuyor. Bu düzenlemeler, karbon emisyon kredilerinin Kyoto Protokolü’yle AB Emisyon Ticaret Sistemi'ne dahil edilmesi yönünde.

Prensin bu çabaları sonuçsuz kalsa da kendi çıkarı için çaba sarf ettiği ortada. Paradise Papers yani Cennet Belgeleri Prens Charles'ın, bu düzenlemelerden çıkar sağlayacak bir şirkette off-shore yatırımları olduğunu ortaya çıkardı. Prensin Kyoto Protokolü iklim değişikliği anlaşmalarında değişiklik yapılması için yıllardır kampanya yürütmesinin ardında, çevreye verdiği önem mi, yoksa hisse senetleri mi vardı?

Prens Charles sessizliğini koruyor

Cornwall Dükü Prens Charles Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Birliği temsilcilerine konu hakkında açıklama yapmayacağını söyledi.

Dükalık Sözcüsü ise Prens Charles’ın çevreciliğinin 30 yıllık bir geçmişi olduğunu öne sürerek hisse senetleriyle bağlantısını reddetti.

Hisse senetleri 1 yılda 3 Katına Nasıl Çıktı?

Cornwall Dükalığı’nın Bermuda’da yönettiği hisse senetleri 2008’de satılmış ve 133 Bin 500 dolarlık yatırım 325 Bin dolara dönüşmüş, bir yılda üç misline çıkmış.

Görünüşe göre her şey yasal. Tek çelişki Prens Charles gibi çevreci bir kraliyet ailesi üyesinin çevreyi kirleterek para kazanmayı iş edinmiş bir şirkette hisseleri olması ve yürüttüğü çevreci kampanyaların bir şekilde şirketin işine yaraması.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG