Erişilebilirlik

Potomac Nehri Amerika'da En Çok Kirlenen Akarsu


Çevreci American Rivers, Amerikan Nehirleri Örgütü’nün raporuna göre Washington’un içinden geçen Potomac Nehri, bu yıl Amerika’da en tehlikede olan akarsu. Örgüt, Potomac Nehri’ndeki kirliliğin su kalitesini düşürdüğünü, su canlılarının hayatını tehlikeye attığını ve Kongre’nin gerekli adımları atmaması halinde durumun daha da kötüye gideceğini bildiriyor.

Potomac, Washington’un kalbinden, kentin en önemli anıtlarının arasından akan bir nehir. Eğlence amaçlı da kullanılan nehir Washington’da 5 milyon kişiye içme suyu sağlıyor.

Potomac Nehri Washington’a ulaşmadan önce dört eyalette sulama amaçlı kullanılıyor. Nehir, Amerika’daki en büyük haliç olan Chesapeake Körfezi’nden denize dökülüyor.

American Rivers’ın başkanı Bob Irvin, kirliliğin nehir suyunun kalitesini bozduğunu söylüyor: ”Potomac Nehri tarlaların arasından geçiyor. Tarlalardan akan tarım ilaçları suya karışıyor. Washington’da şiddetli yağış olduğunda kanalizasyon sistemi taşıyor ve taşan kirli sular Potomac nehrine akıyor. Sokaklardan akan sular da nehir suyuna karışıyor.”

Maryland Üniversitesi Çevre Bilim Merkezi Başkanı Don Boesch, bu nedenle nehirde ölü bölgeler oluştuğunu, buralarda su bitkileri ve diğer canlıların yaşayamadığını söylüyor: ”Bu bölgelere ışık ulaşmıyor. Suda oksijen seviyesinin en düşük olduğu noktalar da buralar.”

Uzman, nehre gübre karışması engellenmedikçe suyun sağlıklı olamayacağını söylüyor: ”Gübre, nehirdeki yaşama katkıda bulunabilir ancak aşırı miktarda olduğunda ortaya birçok sorun çıkıyor.”

Bölgedeki elektrik santralı kapatılacak. Ancak Potomac Riverkeepers adlı çevreci örgütten Whit Overstreet, o zamana kadar santraldan zehirli maddelerin suya karışmaya devam edeceğini söylüyor: ”Santraldan çıkan sıcak suyu nehre bırakıyorlar. Bu nehir için doğal değil. Sudaki yaşam olumsuz etkileniyor.”

Uzmanlar, nehir suyuna karışan kimyasalların çift cinsiyetli balıkların üremesine neden olduğunu bildiriyor. Ancak yine de balıkçılık rehberi Steve Chaconas, Potomac’ın yıllar önceki eski pis halinden çok daha iyi durumda olduğu görüşünde: ”Nehirdeki balıklar çok canlı. Bölge halkı sonunda nehri kirletmemeyi öğrendi.”

Irvin’e göre, Potomac ve diğer nehirler 1972 yılında çıkarılan Temiz Su Yasası zayıflatılırsa daha çok kirlenebilir: ”Tarım çevrelerinin çıkarlarını temsil eden, ülkenin farklı kesimlerinden milletvekilleri 1972’de çıkan yasayı zayıflatmaya çalışıyor. Federal hükümetin sulak alanları ve su kaynaklarını koruma altına almasını, tarlalarda kullanılan tarım ilaçlarını kontrol etmesini engellemek istiyorlar.”

Çevreci örgütler Kongre’den, hükümetin akarsuları korumasını engelleyecek yasa çıkarmamasını istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG