Erişilebilirlik

Trump: 'Porto Riko'nun Başına Gelmiş En İyi Şeyim'


Amerika Başkanı Donald Trump, şiddetini arttırarak tropik fırtınadan kategori 1 seviyesinde kasırgaya dönüşen Dorian kasırgası tehdidiyle karşı karşıya olan Porto Riko hakkındaki olumsuz eleştirilerini sürdürdü. Trump adanın dünyadaki en yozlaşmış bölgelerden biri olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’ın adada acil durum ilan edildiğini açıklamasından kısa süre sonra paylaştığı Twitter mesajında Trump, Porto Riko’nun dünyadaki en yozlaşmış bölgelerden biri olduğunu; siyasi sistemlerin bozuk, siyasetçilerinin ise ya beceriksiz ya da yolsuzluğa bulaşmış olduğunu söyledi. Trump’ın mesajı, “Kongre son felakette, daha önce hiçbir yere yapılmayan miktarda, milyarlarca dolarlık yardımı onayladı ve bunlar yolsuzluğa bulaşmış politikacılara gitti. Bu iyi değil” sözleriyle devam etti.

Başkan Trump, Porto Riko eleştirisini “Bu arada Porto Riko’nun başına gelmiş en iyi şeyim” sözleriyle bitirdi.

Amerika’ya bağlı Porto Riko adasını ekonomik krizle mücadele ettiği, hatta iflas ettiği sırada, iki yıl önce kasırgalar vurmuştu. Başkan Trump adanın yerel yönetimine yönelik küçümseyici tavrı ve adadaki felaketzedelere yeterince ve zamanında yardım ulaştırılmasını sağlamadığı gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kalmıştı.

Porto Riko Çarşamba günü 1. kategori kasırga seviyesine yükselen Dorian için hazırlıklarını arttırdı. Okulların kapandığı adada yolcu gemilerinin de rotasında değişiklik yapıldı. Porto Riko hala 2017’de arka arkaya yaşanan kasırgaların bilançosuyla baş etmeye çalışıyor.

2017’de meydana gelen kasırgalar adada 3 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Kasırgalardan birkaç ay önce Porto Riko iflas ilan etmiş ve yerel hükümet 120 milyar dolarlık borcunun yeniden yapılandırılmasını istemişti.

2017 kasırgalarına yanıt vermekte geciktiği için eleştirilen Beyaz Saray bu kez Başkan Trump’ın Porto Riko için acil durum ilan ettiğini bildirdi.

Bu da Federal Acil Durum Müdahale Dairesi’nin afet hazırlık faaliyetlerine destek vermesinin yolunu açıyor.

Porto Riko Valisi Wanda Vazquez düzenlediği basın konferansında bu kez Maria Kasırgası’ndan çok daha hazırlıklı olduklarını söyledi.

Vazquez elektrik ve telekomünikasyon hatlarının ve bankacılık ağının da 2017’ye göre daha iyi durumda olduğunu belirtti.

Vazquez selefi Ricardo Rossello’nun yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla büyüyen protesto gösterilerinin ardından istifa etmesiyle bu ay göreve başlamıştı.

Merkezi Miami’de bulunan Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre, Barbados adasını Salı günü geçen Dorian kasırgasının Çarşamba günü Porto Riko’ya yaklaşması bekleniyor. Fırtına daha sonra da Dominik Cumhuriyeti ve Haiti arasında paylaşılan Hispaniola adasına ulaşacak.

Vazquez, Porto Riko’da devlet okullarının Çarşamba günü kapalı olacağını, devlet memurlarına da evlerinde kalmaları talimatı verildiğini bildirdi.

Royal Caribbean ve Carnival Cruise Line şirketlerinin yolcu gemileri de adaya yaptıkları seferlere ara veriyor.

Çarşamba sabah saatlerinde Dorian’ın, Bahamalar’ın St.Croix adasının 140 kilometre güney doğusuna geldiği tespit edildi. Fırtına saatte 95 kilometre hızla esen rüzgarları beraberinde taşıyor. Dorian’ın Florida eyaletine ise 10 ila 20 santimetre yağış bırakması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG