Erişilebilirlik

Portekizliler Eski Kolonilerinde İş Arıyor


Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik darboğaz, Portekizliler'i de başka ülkelerde iş aramaya zorluyor

Dış göçe yabancı olmayan Portekizliler 1960’lı yıllarda Almanya ve İsviçre gibi zengin ülkelerde çalışmaya giderdi. Şimdiyse Avrupa’nın büyük çoğunluğu Portekiz gibi ekonomik darboğazda. Bu nedenle Portekizliler iş bulmak için eski kolonilerine dönüyor.

Lizbon limanındaki Angola Konsolosluğu'nda vize başvurusunda bulunan Portekizliler'in sayısı kabarık. Portekizliler birkaç yıl önce eski kolonileri Angola’ya gitmek için bu kadar uğraşmazdı . Ancak yüzde 14’ü bulan işsizlik oranı ve ekonominin küçülmesiyle Portekizliler Angola ve eski kolonilerden Brezilya’da iş olanakları arıyor.

Portekiz hükümeti şimdi dış göçü teşvik ediyor. Angola’daki Portekizli işçiler ükelerine Amerika ve Almanya’da çalışanlardan daha fazla para gönderiyor.

Lizbon’da lisansüstü eğitim alan Andre Mendes adlı öğrenci anlatıyor:

”İyi bir üniversiteden mezun, lisansüstü dereceye sahip kişiler için hayallerindeki iş olmasa bile, iş bulmak zor değil. Kariyer yapmayı uzun vadeli düşünürsek yurtdışına gitmenin daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.”

Catarina Alvarez de şunları söylüyor:

”Birçok fırsat var ancak çoğu altı aydan bir yıla farklı süreler için sözleşme imzaladığınız meslek eğitim ya da staj programları. Bu süreden sonra o şirkette kalmanız zorlaşıyor. Bu nedenle birçok kişi çalışmak için uzun süre kalma şansının olduğu, yükselebilecekleri, hızlı büyüyen pazarlara sahip yabancı ülkelere gidiyor.”

Birkaç yıl önce Brezilya’ya taşınan Andreia Domingues kısa süre içinde eleman sayısı 200‘den 800’e çıkan yeni bir şirkette çalışıyor. Domingues’e göre Portekizliler iş bulma konusunda Brezilya halkından daha avantajlı durumda:

”Portekizliler’in en büyük avantajı iyi İngilizce bilmeleri. Ekibimi kurarken 20 Brezilyalıyla iş görüşmesi yaptım. Bazıları iyi derecede İngilizce konuştuklarını söylemişti. Ancak İngilizce konuşmaya başladığımda Portekizliler kadar hazırlıklı olmadıklarını gördüm.”

Lizbon’daki Katolik Üniversitesi’nde okuyan yabancı öğrenci sayısı artıyor. Ana Ribeiro, İşletme Fakültesi’nde yüksek lisans programının koordinatörü ve şöyle konuşuyor:

”Örneğin Alman öğrenci sayısı artıyor. Portekizce öğrenmek istiyorlar. İngilizce eğitim verdiğimiz halde burada yaşarken dili de öğrenebilirler. Bu da Portekizce öğrenmek isteyen ve Brezilya gibi ülkelerde iş arayanlar için büyük bir fırsat.”

Portekiz ekonomisi küçülürken beyin göçü artıyor. Dil avantajları ve ticari becerilerini kullanan Portekizliler dış göçü kurtuluş olarak görüyor. Uzmanlara göre, ülkenin en parlak gençleri belki de Portekiz’e hiç dönmeyecek.


XS
SM
MD
LG