Erişilebilirlik

Portekiz’de Orman Yangını: En Az 62 Ölü


Portekiz’in orta kesimlerinde etkili olan dev orman yangınında en az 62 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin bir çoğu otomobillerinin içinde yanarak can verdi. Aşırı sıcak hava dalgası ve yağışsız fırtınalar sırasında meydana gelen yangında en az 59 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Başbakan Antonio Costa tarafından bugün itibariyle 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Ölü sayısının artabileceğini söyleyen Costa, “Malesef bu, son yıllarda gördüğümüz en büyük orman yangını trajedisi. Önceliğimiz hala tehlike altında olan insanları kurtarmak” dedi.

Yetkililer, başkent Lizbon’un 150 kilometre kuzeydoğusundaki Pedrogao Grande adlı dağlık bölgede patlak veren yangınla mücadele için yüzlerce itfaiyecinin görevlendirildiğini bildirdiler.

İspanya ve Fransa’nın da alevleri söndürme çabalarına katkı sağlaması için uçak gönderdiği, Avrupa Birliği’nin de acil yardım kampanyası başlattığı kaydedildi.

Yetkililer, duman bulutunun çok alçakta olmasının helikopterler ve yangın söndürme uçaklarının etkili faaliyet gösterebilmesini engellediğini belirtti.. Otomobillerinde yaşamlarını yitirenlerin, “alevlerden kaçmaya mı çalıştıkları yoksa gafil mi avlandıklarının” bilinmediği ifade edildi.

Bölge sakinlerinden Isabel Brandao Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, hayatından endişe ettiğini söyledi. Brandao, “Dün yangını gördük ama çok uzakta olduğunu düşündük. Bu tarafa ulaşabileceğini hiç düşünmedim. Salaha karşı 3.30’da kayınvalidem beni hızlıca uyandırdı ve bir daha hiç uyumadık. Alevlerin bize ulaşabileceğinden korktuk” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG