Erişilebilirlik

Portekiz: 'IMF Yardımına İhtiyacımız Yok'


Portekiz: 'IMF Yardımına İhtiyacımız Yok'
Portekiz: 'IMF Yardımına İhtiyacımız Yok'

Portekiz Başbakanı Jose Socrates, ülkesinin mali sorunlarını kendi kendine çözdüğünü ve uluslararası bir kurtarma planına ihtiyacı olmadığını söyledi.

Socrates, bir röportajında ülkesinin, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Yunanistan ve İrlanda’ya yaptığı gibi bir yardımı gerekli kılacak mali sıkıntıları olmadığını söyledi.

Avrupalı mali uzmanlar bütçe açıklarından ötürü İspanya ve Portekiz’le ilgili endişe duyduklarını ve bu iki ülkenin diğer Avrupa ülkeleri ya da IMF’den yardım istemek zorunda kalabileceğini belirtmişlerdi.

Ancak Portekizli Bakan Socrates, Diario de Noticias gazetesine verdiği demeçte mali piyasaların er ya da geç Portekiz’in bütçe açığını kontrol altına almak için gerekli adımları attığını fark edeceğini söyledi.

Bazı diğer Avrupa ülkeleri gibi Portekiz de 2011’de bazı kemer sıkma önlemleri aldı. Portekiz, vergi kesintilerini yükseltirken kamu memurlarının maaşlarında da yüzde 5’lik indirime gitti.

Portekiz bu önlemlerle bütçe açığını yüzde 7,3’lük seviyeden gelecek yıl yüzde 4,6’ya düşürmeye çalışıyor.

Ancak harcamalarda kesinti yapılması ekonomik kalkınma ve işsizlik oranı üzerinde de olumsuz etki yapıyor. Ülkede işsizlik oranı yüzde 10,9.

XS
SM
MD
LG