Erişilebilirlik

Poroshenko’dan Savaş Uyarısı


Avrupa Birliği Zirvesi için Brüksel'e davet edilen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko, Birlik liderleriyle ikili temaslarda da bulundu.
Avrupa Birliği Zirvesi için Brüksel'e davet edilen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko, Birlik liderleriyle ikili temaslarda da bulundu.

Rus birliklerinin Ukrayna sınırını geçtiğinin belirlenmesinin ardından Rusya’ya karşı yeni adım baskısıyla karşı karşıya kalan Avrupa Birliği, Brüksel’deki zirvede ortak tavır belirleme arayışındayken Ukrayna Devlet Başkanı Poroshenko'dan savaş uyarısı geldi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in deyimiyle “Rusya’nın boş inkarına rağmen” Rus birliklerinin Ukrayna sınırını geçerek askeri operasyonlarda doğrudan yer alması Avrupa Birliği liderlerini de zor durumda bıraktı.

Rusya’ya dört alanda ekonomik yaptırım uygulayan bunun karşılığında da Moskova’nın devreye soktuğu gıda ambargosunun sonuçlarını göğüslemek zorunda kalan Avrupa Birliği liderleri, Brüksel’de düzenlenen zirvede, bu ülkeye karşı yeni bir ortak tavır belirleme çabası içinde.

Bu çabayı belirlerken alandaki gelişmeler hakkında ilk elden bilgi almak için Brüksel’deki zirveye davet edilen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko, geri dönüşü olmayan noktaya yakın olunduğunu ve o noktanın tam ölçekli savaş olduğunu belirtti.

Poroshenko, Doğu Ukrayna’da zaten savaş hali yaşandığını ve tam ölçekli bir savaşı engellemek için çok büyük çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Poroshenko, saldırı amaçlı herhangi bir eylemin geri dönüşü olmayan noktayı oluşturacağını belirtti.

Brüksel’de verdiği mesajlarda başka ülkelerin askerlerinin kendi ülkesini korumak için savaşmasını beklemediğini ancak danışma, yönlendirme ve desteğe açık olduğunu vurgulayan Poroshenko, askeri destek konusunu Avrupa Birliği ülkeleriyle ikili temaslarda ele aldığını söyledi.

Poroshenko, Ukrayna’daki ana güvenlik sorununun ise 4-5 Eylül’de yapılacak NATO Zirvesi’nde masaya yatıracağının altını çizdi.

Avrupa Birliği liderleri ise Rusya’ya karşı atılacak yeni adımları ve takınılacak ortak tavrı belirlemeye çalışıyor.

AB yetkilileri, Rusya’ya yeni yaptırım uygulanıp uygulanmamasının liderlerin kararına bağlı olduğunu, ancak bugünkü toplantıdan bu yönde karar çıkması ihtimalinin çok yüksek görünmediğini belirtiyor.

Zirveden somut yaptırım kararı yerine “bir sonraki aşamada devreye sokulacak yeni yaptırımlar için hazırlık kararı” çıkması öngörülüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın “Harekete geçmeliyiz. AB Komisyonu’na yeni yaptırımlar hazırlanması için mutlaka görev verilecektir” ve İngiltere Başbakanı David Cameron’ın “Ukrayna topraklarında Rus birliklerinin bulunması tamamen kabul edilemez. Durum devam ederse bunu sonuçlar izlemeli” yönündeki ifadeleri Avrupa Birliği Zirvesi’ndeki havayı özetler niteliğe sahip.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG