Erişilebilirlik

Pompeo’dan VOA Ziyaretinde “İfade Özgürlüğü” Vurgusu


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo VOA genel merkezini ziyaret etti ve ifade özgürlüğünün önemini vurguladı. Pompeo, Amerika'nın Sesi'nin (Voice of America) demokrasi ve özgürlüğü teşvik konusundaki çalışmalarını övdü ve dünyanın bu çabaya her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi.

VOA’nin bağlı bulunduğu ana medya kuruluşu olan ABD Küresel Basın Dairesi’nin (U.S Agency for Global Media /USAGM) CEO'su Michael Pack’in açılış konuşmasını yaptığı etkinliğin moderatörlüğünü VOA Genel Müdürü Robert Reilly yaptı.

Pompeo, Başkan Trump tarafından atanan ve VOA'yi haber kurumundan propaganda organına çevirmeye çalıştığı yönünde eleştirilere hedef olan USAGM yönetimine ve icraatlarına da destek verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve VOA Direktörü Robert Reilly
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve VOA Direktörü Robert Reilly

Pompeo konuşmasında Amerika'nın Sesi'nin 1942’de yaptığı ilk radyo yayınındaki açılışı olan “Haberler iyi olabilir. Haberler kötü olabilir. Ne olursa olsun size her zaman gerçeği bildireceğiz" cümlelerini hatırlattı. ABD Dışişleri Bakanı, “Amerika'nın Sesi'nin görevi Pekin ve Tahran’daki otoriter rejimlere bir platform vermek değil, demokrasiyi, özgürlüğü ve Amerikan değerlerini teşvik etmektir” dedi.

Pompeo’dan VOA Ziyaretinde “İfade Özgürlüğü” Vurgusu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:32:42 0:00

Dışişleri Bakanı Pompeo, Amerika’nın diğer ülkelerden üstün olduğunu ve bu nedenle dünyayı dönüştürme misyonu olduğunu savunan teoriyi gündeme getirerek, “Amerikan istisnaiciliğinin sesisiniz. Bununla gurur duymalısınız” dedi.

Mike Pompeo, VOA’nin de bağlı bulunduğu ABD Küresel Basın Dairesi’ne misyonundan sapmama, Amerika için olumsuz haberler yerine Amerikan değerlerine daha fazla ışık tutma çağrısında bulundu. Pompeo ayrıca VOA’de personel alımına ilişkin güvenlik soruşturmalarının yeterli ve doğru olmadığını, bu sorunların yeni yönetim tarafından ele alınmaya başladığını kaydetti.

Pompeo, her hafta dünya genelinde 270 milyon kişinin 47 dilde VOA yayınlarını takip ettiğini şu sözlerle ifade etti: “Rejimin zincirlerinden kurtulmak isteyen İranlılar, Rusların dezenformasyon ve propagandası değil, doğru habercilik isteyen Moldovalılar ve Ukraynalılar, 1949’dan beri acımasız rejimden bıkan Çinliler, Maduro yönetiminin yolsuzluklarını bilmek isteyen Venezuelalılar hala Amerika’ya umutla bakıyor.”

Dünyada Uygurca haber yayınının sadece (Radio Free Europe/RFE) Hür Avrupa Radyosu çatısı altında yapıldığına değinen Pompeo, Uygur yayın bölümünün Hong Kong’daki protestoları haberlerine taşımasını ve cesur çalışmalarını övdü.

Daha sonra VOA Direktörü Reilly’nin sorularını yanıtlayan Pompeo, yeni yönetimden hangi uluslararası konularda devamlılık beklediğine ilişkin soruya, Demokratlar'la Şincan’daki Uygurlar'a yapılan zulümden bahsettiğini, yeni yönetimin bu konuya yaklaşımının aynı kalacağını umduğunu söyledi. Pompeo, bir sonraki ABD yönetiminin İran’la ilgili 2015’ten farklı bir yaklaşıma sahip olduğunu söyledi. Trump yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etme kararını da vurgulayan Pompeo, yeni yönetimin Ortadoğu’da barış ve refahın inşası için çalışmaya devam edeceği konusunda umutlu olduğunu vurguladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG