Erişilebilirlik

Pompeo’dan “Doğu Akdeniz’de Gerilimi Düşürün” Çağrısı


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bugün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Doğu Akdeniz'deki tüm taraflara gerilimi düşürme çağrısında bulundu.

Mike Pompeo Salı günü Rum lider Nikos Anastasiadis ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin 33 yıldır Güney Kıbrıs’a uyguladığı "öldürücü olmayan silah" ambargosunu 2021 mali yılında geçici olarak kaldırma kararı aldıklarını açıklamıştı. Türkiye karara sert tepki gösterdi.

Mike Pompeo Salı günü Twitter’dan paylaştığı mesajda da, “Kıbrıs Cumhuriyeti Doğu Akdeniz’de önemli bir ortaktır. Güvenlik işbirliğimizi derinleştirdiğimizi açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Önümüzdeki mali yılda Kıbrıs Cumhuriyeti’ne öldürücü olmayan savunma malzemeleri ve hizmetlerinin satışına ilişkin kısıtlamaları kaldırıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD Belarus krizinde yaptırımları değerlendiriyor

Dışişleri Bakanı Pompeo’nun bugünkü basın toplantısının gündeminde Belarus’ta tartışmalı seçimlerin ardından yaşanan olaylar da vardı. ABD’nin Avrupalı ortaklarıyla birlikte Belarus’ta insan hakları ihlallerinde bulunanlara yaptırım uygulanmasını değerlendirdiklerini söyleyen Pompeo, “Transatlantik ortaklarımızla yakın işbirliği içindeyiz” dedi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Salı günü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD’nin Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerin sonuçlarıyla oynanmasından ve barışçı göstericilere karşı sert müdahaleden sorumlu olduğunu düşündüğü yedi kişiye yaptırım seçeneğini değerlendirdiklerini belirtmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine yaptırım

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun basın toplantısında, ABD'nin yargı yetkisini tanımadığı Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) de gündemdeydi. Mahkemeyi, Amerikalılar’ı kendi yargı alanına tabi tutmak için gayrimeşru çaba göstermekle suçlayan Pompeo, Washington’un ICC savcısı Fatou Bensouda ve mahkemenin Yargı Alanı, Tamamlayıcılık ve İşbirliği Bölümü Başkanı Phakiso Mochochoko’ya yaptırım uygulanacağını ve bazı kişilere de vize yasağı getirileceğini söyledi.

Pompeo Cumhuriyetçi Parti Kurultayı konuşmasını savundu

ABD Başkanı Donald Trump tarafından dışişleri bakanlığına atanan Mike Pompeo, Cumhuriyetçi Parti’nin kurultayında Kudüs’e resmi ziyareti sırasında orada kaydedilen bir video ile hitap etmişti.

Bu konuşma, Pompeo’nun makamını siyasi parti çıkarları doğrultusunda kullanarak yıllardır uygulanan kuralları ihlal ettiği iddiasını gündeme getirmişti.

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı için yaptığı konuşmayı savunan Mike Pompeo, bakanlığının değerlendirmesinde, bunun hukuk dışı bulunmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG