Erişilebilirlik

Pompeo: 'S-400'ler Operasyonel Hale Getirilmemeli'


Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Blooomberg televizyonunda katıldığı programda Türkiye’nin satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri ve yaptırımlar gündeme geldi.

Cumhuriyetçi Lindsey Graham'ın dile getirdiği, Beyaz Saray'daki Türkiye toplantısında Trump’ın Ankara'ya “ABD yaptırımlarına hedef olmamak için S-400’leri aktive etmeyin” mesajının, yönetimin pozisyonu olup olmadığı soruldu.

Pompeo bu soruya, "Yönetim içindeki tartışmalarla ilgili konuşmayacağım. Hepimiz elimizden geleni yapmak için çalışıyoruz. Türklere, S-400'lerin aktive edilmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdik. Türkiye'yi zaten F-35 programından çıkardık. Bu adımı başka yaptırımlar da izleyebilir.Ancak asıl isteğimiz S-400'lerin operasyonel hale gelmemesi. Amacımız bu. Türklere aylardır bunu söylüyoruz. Bu sistem, F-35'lerle uyumsuz. Bazı parçaları teslim aldılar ama onları bu kararlarını yeniden gözden geçirmeye çağırıyoruz" yanıtını verdi.

Pompeo: 'İran'a Gitmekten Mutlu Olurum'

Pompeo İran ilgili de mesajlar verdi ve gerekli olması halinde görüşmeler yapmak üzere İran’a gidebileceğini söyledi. “İran’a gitmek ister misiniz?” şeklindeki bir soru üzerine Pompeo, “Elbette. Eğer gerekliyse gitmekten mutlu olurum. İran halkıyla doğrudan görüşmek isterim” dedi.

“Oraya gitmem için fırsat tanınmasını istiyorum. Propaganda yapmak için değil, artık halka zarar vermeye başlayan İran yetkililerinin yaptıkları hakkında gerçekleri söyleyeceğim" diyen Pompeo, Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in hükümet politikalarında gerçek bir yetkisi olmadığa inandığını da savundu. Pompeo, “İran hükümeti Dini Lider Ali Hamaney, tarafından yönetiliyor” dedi.

Washington ile Tahran arasında tansiyon, Başkan Donald Trump’ın Amerika’yı nükleer anlaşmadan çekmesi ve İran’a yönelik yeni yaptırımlar getirmesi nedeniyle yükselmişti.

Gelinen nokta da her iki ülke liderleri de mümkün olması halinde müzakere edilebileceğini söylemişlerdi. Ancak son olarak Çarşamba günü İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’ın hiçbir koşul altında Washington’la müzakere etmeyeceğini söyledi.

Son dönemde Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol tankerleri konusunda yaşanan sıkıntılar da iki ülke arasındaki gerginliğin yükselmesine neden oldu.

Bu konuda da Amerika Dışişleri Bakanı Pompeo, Japonya, Fransa, Almanya, Güney Kore, Avustralya ve diğer ülkelere Ortadoğu’daki denizlerin güvenliği konusundaki bir inisiyatife katılmaları çağrısı yaptı.

Pompeo, “Tüm ülkelerin bu denizyolunun açık olması ve petrol ve diğer ürünlerin Hürmüz Boğazı’ndan geçebilmesi konusunda çıkarları söz konusu ve buna katılımları gerekiyor” dedi.

Üst düzey bir Japon diplomat da Amerika Dışişleri Bakanı’nın Cuma günü Japonya Başbakanı’yla bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Aynı yetkili ancak Japonya’nın Amerika bir yol haritası belirtene kadar bir deniz gücü kurulması konusunda karar verecek noktada olmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG