Erişilebilirlik

Pompeo’dan Obama’nın Ortadoğu Politikasına Sert Eleştiri


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Suriye’den asker çekme kararına rağmen IŞİD tehdidini “tamamen ortadan kaldırmaya” kararlı olduğunu belirtti.

Pompeo, Ortadoğu turu kapsamında ziyaret ettiği Mısır’ın başkenti Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde Amerika’nın Ortadoğu politikasıyla ilgili konuşma yaptı.

Amerika’nın terörle mücadelede kararlı bir ortak olmaya devam edeceğini vurgulayan Pompeo, Suriye’den asker çekme kararının misyonda bir değişiklik anlamına gelmediğini kaydetti. Pompeo, “Bölgedeki hava operasyonlarımız hedefler ortaya çıktıkça sürecek” dedi.

‘Ortaklarımız daha fazla sorumluluk üstlenmeli’

IŞİD’e karşı koalisyonda ortaklarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirten Pompeo, Ortadoğu’da ve dünya genelinde teröristleri hedef almayı sürdüreceklerinin altını çizdi. Pompeo, Amerika’nın Ortadoğu’ya olan bağlılığının kalıcı olduğu mesajını verdi, “Amerika çekilirse bunu kaos takip eder” ifadesini kullandı.

Ancak ortakların da daha fazlasını yapması gerektiğini ifade eden Pompeo, “Ortadoğu’da barışı seven her ülkeyi İslamcı aşırılıkları yenilgiye uğratmada yeni sorumluluklar üstlenmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

‘Hiçbir zaman işgalci güç olmadık’

Pompeo, Amerika’nın Ortadoğu’da hiçbir zaman bir işgalci güç değil, kurtarıcı güç olduğunu söyledi. Ancak İran rejimi için aynısının söylenemeyeceğini kaydeden Pompeo, Trump yönetiminin İran’ın “bölgede ve dünyada yıkım ve istikrasızlık kampanyalarına” karşı koyduğunu belirtti. Pompeo, İran’a karşı tarihin en sert ekonomik yaptırımlarından birini hayata geçirdiklerini, Tahran’ın ABD ve uluslararası camiaya karşı politikalarını değiştirmesine kadar bu konudaki duruşlarını daha da sertleştireceklerini kaydetti. Pompeo, Amerika olarak İran halkının yanında oldukları mesajını da yineledi.

Obama’yı isim vermeden eleştirdi

Pompeo konuşmasında Amerika’nın bir önceki başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu politikalarına da isim vermeden ağır eleştiriler yöneltti.

Eski başkanın “yanlış yönlendirilmiş” ve “hayal ürünü” fikirlerinin Amerika’nın bölgedeki rolünü azalttığını, uzun geçmişe sahip dostlarına zarar verdiğini ve temel düşmanı olan İran’ı güçlendirdiğini öne süren Pompeo, Obama’yı Arap Baharı ayaklanmalarının yol açtığı zorluklarla yüz yüze geldiğinde saf ve ürkek davranmakla suçladı.

‘Yanlış hükümlerin sonuçları vahim oldu’

Obama’nın 2009’da Kahire’deki “yeni bir başlangıç” temalı konuşmasını özellikle eleştiren Pompeo, salondaki Mısırlı yetkililer, yabancı diplomatlar ve öğrencilere hitaben, “Hatırlayın: Burada, bu şehirde bir başka Amerikalı karşınızda durdu. Size radikal İslamcı terörizmin ideolojiden kaynaklanmadığını söyledi. 11 Eylül’ün ülkemi, özellikle Ortadoğu’da olmak üzere ideallerini terk etmeye zorladığını söyledi. ABD’nin ve Müslüman dünyasının yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu yanlış hükümlerin sonuçları vahim oldu” diye konuştu.

‘Esas yeni başlangıç şimdi’

Pompeo, Obama’yı ayrıca Lübnan’daki İran destekli Hizbullah hareketinin büyümesini İsrail’in güvenliği pahasına görmezden gelmekle ve Yemen’de de İran destekli isyancıları püskürtmede yeteri kadar çaba göstermemekle eleştirdi.

Pompeo, Trump’ın başkan seçilmesinden bu yana tüm bunların değişmekte olduğunu belirterek, “Şimdi gerçek ‘yeni başlangıç’ geliyor. Sadece 24 ayda ABD Başkan Trump yönetimi altında geleneksel rolünü yeniden tesis etti. Hatalarımızdan ders çıkardık. Sesimizi yeniden keşfettik. İlişkilerimizi yeniden inşa ettik. Düşmanlarımızın düzmece açılımlarını reddettik” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG