Erişilebilirlik

Trump: 'Venezuela Halkının Yanındayız'


Başkan Donald Trump, ABD'nin Venezuela halkının yanında olduğunu ve bu ülkedeki gelişmeleri çok yakından izlediğini belirtti.

Trump, Venezuela'daki olaylarla ilgili Twitter üzerinden paylaştığı kısa mesajda, "Venezuela'daki durumu çok yakından takip ediyorum. ABD Venezuela halkının yanında yer alıyor" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da, ABD olarak Venezuela'da iktidarın barışçıl yollarla devrini görmek istediklerini söyledi. Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bolton, Venezuela konusunda tüm seçeneklerin masada olduğunu vurguladı.

"Maduro hükümeti mensuplarının Venezuela'da iktidarın barışçıl devri konusundaki taahhütlerini yerine getirmeleri çok önemli" diyen Bolton, Venezuela Savunma Bakanı, Yüksek Mahkeme Başkanı ve Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı'nın isimlerini vererek, bu üç kişinin muhalefete Maduro'nun iktidarı Guaido'ya devretmesi taahhüdünde bulunduğunu öne sürdü.

Bolton, Venezuela'da yaşananların darbe olmadığını ama Guaido'nun ülkenin "meşru devlet başkanı" olarak kontrolu eline alma çabası olduğunu söyledi.

Maduro ya da destekçilerinin sivillere karşı güç kullanımının büyük bir hata olacağı uyarısında bulunan Bolton, Amerika olarak Rusya'dan da Venezuela'ya müdahale etmemesini beklediklerini belirtti. Bolton, Küba'yı da Maduro'yu desteklemede ciddi rol oynamakla eleştirdi.

Dışişleri Bakanı Pompeo da Venezuela’nın muhalif liderleri Guaido’nun açıklamalarını memnuniyetle karşıladı. Pompeo Twitter’dan yazdığı mesajda “ABD hükümeti Venezuela halkına özgürlük ve demokrasi arayışında tam destek veriyor” ifadelerini kullandı.

Venezuela’da muhalefet lideri Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan indirmek için planının son safhasına başladığını belirtmiş ve ordudan destek istemişti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders Başkan Donald Trump’ın Venezuela’daki gelişmelerle ilgili bilgilendirildiğini ve devam etmekte olan durumun izlendiğini kaydetti.

Başkan Yardımcısı Mike Pence de, sokaklara dökülen Venezuelalılara "sizinleyiz" mesajını verdi. Pence Guaido'ya hitaben yazdığı Twitter mesajında, "Ulusal Meclis ve Venezuela'nın bugün sokaklara dökülen tüm özgürlük seven halkına: Sizinleyiz. Özgürlükler ve demokrasi yeniden tesis edilene kadar Amerika sizinle beraber duracak" ifadesini kullandı.

Güney Amerika'daki ABD askerlerinin idaresinde sorumlu Güney Komutanlığı sözcüsü Albay Armando Hernandez, Venezuela'daki gelişmeleri yakından izlediklerini, şu an itibariyle komutanlığın misyonunda bir değişiklik olmadığını belirtti.

Guaido’nun Washington'daki temsilcisi Carlos Vecchio da kameraların karşısına geçerek ülkesinin değişim için hazır olduğunu belirtti.

Vecchio, insanların sokaklarda kalması gerektiğini belirtti bunun daha başlangıç olduğunu kaydetti.

Vecchio, Maduro'nun artık gitmesinin vakti geldiğini de söyledi.

Ankara'nın tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "ülkenin nasıl yönetileceği seçimlerle belirlenir, demokrasilerde sandık esastırü halkın egemen olduğu Venezuela'ya postmodern bir koloni valisi atama gayreti içindeler" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Venezuela’daki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, ülkede anayasal düzene yönelik kalkışmalarla ilgili haberlerden endişe duyulduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin yasal hükümetlere karşı kalkışmalara karşı olduğunu da kaydetti.

Uluslararası tepkiler

Rusya Dışişleri Bakanlığı Venezuela'daki muhalefeti şiddeti tırmandırmakla suçladı ve şiddetten kaçınma ve müzakere çağrısı yaptı.

Meksika diyalog üzerinden barışçıl çözüm çağrısı yaparken Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, bir diktatör tarafından köleleştirilen Venezuela halkıyla dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de itidal çağrısı yaptı, şiddetten kaçınılması için adımlar atılmasını istedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG