Erişilebilirlik

‘Politikalarımız İslam Karşıtı Olacak’


İslam’ın Alman Anayasası ile bağdaşmadığını ve bundan sonraki yeni politikalarını İslam karşıtlığı üzerine kuracağını açıklayan Almanya için Alternatif Partisi’ne (AfD) tepkiler artıyor.

Geçen ay yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde Rheinland-Pfalz’da yüzde 12,6, Baden-Württemberg’de yüzde 15,1 ve Saksonya Anhalt’ta yüzde 24,2 oranında oy alan sağ popülist parti, 30 Nisan’da oylayacağı parti programı taslağında İslam karşıtlığını en önemli nokta olarak tanımlamayı hedefliyor.

Geçen yıl içinde sığınmacı akınıyla birlikte mültecilere karşı tavır koyan ve oy oranını hızla artırmayı başaran AfD, ileriye yönelik politikasını İslam karşıtlığı üzerine inşa edeceğini açıkladı. Parti Başkan Yardımcısı Beatrix von Storch, “Bugün Almanya’da demokrasi ve özgürlük için en büyük tehlike siyasi İslam,” dedi. Bundan kısa bir süre önce sığınmacıların Almanya’ya girmelerinin gerekirse silahla engellenmesini savunan siyasetçi, İslam’ın Almanya’ya ait olmadığını ve camilerdeki siyasi anlayışın anayasayla bağdaşmadığını da savundu.

AfD parti program taslağında minare ve ezan, dinlerin hoşgörülü birlikteliğine aykırı bulunuyor ve açıktan ezan okunmasının yasaklanması talep ediliyor. Parti sünneti temel insan haklarının ağır ihlali olarak görüyor. Buna göre, insanlık onurunu zedeleyen sünnet, çocukların vücut bütünlüğüne zarar verdiği gibi özgür karar verme haklarını zedeliyor. AfD, hayvanların İslami koşullara göre uyuşturulmadan kesilmesine de karşı çıkıyor. Parti iktidara gelmesi halinde kadınların burka ile dolaşmasını ve okullarda ve üniversitelerde başörtüsünü yasaklamayı hedefliyor.

AFD’nin İslam’ı hedef alan çıkışı Berlin’de çok sert tepki ile karşılandı. Başbakan Angela Merkel, “Müslümanlar’ın ezici çoğunluğu Almanya’da anayasal çerçeve içinde inançlarını yerine getiriyor” şeklinde görüş belirtirken, SPD’nin din politikaları sözcüsü Kerstin Griese, AfD’nin İslam karşıtı açıklamalarının anayasaya aykırı ve din özgürlüğünü engellemeye yönelik olduğunu ifade etti. Almanya Merkez İslam Konseyi Başkanı Aiman Mazyek ise, Hitler döneminden bu yana ilk kez bir dini cemaatin varlığının tehdit edildiğini, asıl AfD’nin anayasaya aykırı olduğunu savundu. Almanya Müslümanlar Koordinasyonu Kurulu eski Başkanı Ali Kızılkaya, Almanya için Alternatif’in bilinçli bir şekilde önyargıları körüklediğini savunuyor.

2013’de kurularak ilk kez siyasi sahneye çıkan AfD bu süre içinde hem Avrupa Parlamentosu'na, hem de Almanya'da 8 eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. Yapılan tahminler partinin önümüzdeki yıl planlanan genel seçimlerde de başarılı olacağını ve muhtemelen CDU ve SPD’den sonra üçüncü parti konumunda meclise gireceğini gösteriyor. Araştırmalara göre, Almanya için Alternatif Partisi’nin oy oranı yüzde 13 gibi bir seviyeye çıktı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’nun oyları yüzde 34’e gerilerken, Sosyal Demokrat Parti’nin oy oranı ise yüzde 20’ye indi. Araştırmada Yeşiller Partisi yüzde 11, Sol Parti yüzde 9, FDP ise yüzde 6 olarak yer aldı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00


STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG