Erişilebilirlik

Polis Gezi Parkı'na Müdahale Etti


Ankara’da ‘Milli İradeye Saygı’ mitinginde konuşan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı’ndaki protestocuları oradan ayrılmaları için son kez uyardı. Başbakan, “şu anda orada duran kardeşlerim varsa, orayı lütfen terk etsinler. İyi niyetlilere terk edin diyorum. Orası İstanbullularındır. Orası illegal örgütlerin işgal mekanı değildir. Siz boşaltmazsanız, güvenlik güçleri oraya boşaltmasını bilir” dedi.

Erdoğan’ın bu sözlerinden iki saat sonra polis Taksim Gezi Parkı’na müdahale etti. Gaz bombaları ve TOMA’larla parka müdahale eden emniyet güçleri, çadırları yıktı, pankartları söktü. Gazın etkisiyle parkta bulunan eylemcilerin büyük bölümü parktan çıkarken bazı eylemcilerin gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldığı görüldü. Müdahale sırasında kolu kırılan bir kadın da eylemciler tarafından ambulansa kadar taşındı.

Taksim Meydanı’ndan parka giren polise Divan Oteli tarafında bir grup Gezi Parkı eylemcisi direnmeye çalışıyor.

Taksim Dayanışması: 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam'

Aslında Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerine Taksim Gezi Parkı’ndan jet hızıyla yanıt gelmişti. Taksim Dayanışması adına bir açıklama yapan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Gezi Parkı’nı terk etmeyeceklerini tekrarlamıştı. Muhçu, “Taksim Dayanışması olarak parkımızı ve yaşamımızı savunmak için nöbete devam ediyoruz. Taleplerimizin takipçisi olmayı sürdürüyoruz. Şiddet emirlerini verenler ve 4 yurttaşımızın ölümüne neden olanlar yargılanana kadar susmayacağız. Bu direniş, Taksim Dayanışmasının ortak iradesinin yansıması ve bütünlüklü bir mücadelenin ortak zemini olacaktır. Bugünden itibaren tüm yurda ve hatta dünyaya yayılan mücadelemizden gelen dinamizmle ülkemizde yaşanan her türlü haksızlığa karşı dayanışmamızı sürdüreceğiz. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sözlerinin ardından iki saat geçmeden polis müdahale etti.

Başbakan 3 hilalli bayrakla moral bulurken MHP inceleme başlattı

Bir saatten fazla süren konuşmasında Başbakan, alanla birkaç defa diyaloğa girdi. “Dik dur eğilme, bu millet seninle” sloganı üzerine 3,5 yaşındaki torunun sabahları kendisini bu sloganla uyandırdığını belirtti. Kürsünün sol tarafında açılan 3 hilalli bayrağını görünce de MHP’lilere teşekkür eden Başbakan, o esnada bayrağın toplanmaya başlanması üzerine “bir açılsın ondan sonra indirelim” dedi. MHP bayrağının hemen önünde Ülkü Ocakları’na ait bir bayrak da dikkat çekti.

Bu görüntünün ardından MHP incelemelerde bulunmak üzere Sincan’a bir heyet gönderdi. MHP lideri Devlet Bahçeli ise bir açıklama yaparak, “"PKK'ya teslim olmuş, İmralı canisiyle pazarlıklara batmış, milliyetçiliği ayaklar altına layık görmüş Başbakan ve zihniyetinin, Üç Hilali istismara yeltenmesi, Milliyetçi Hareket'in kutlu mücadele ve muhalefetini anlamsızlığa sürükleme provokasyonu siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçmekten kurtulamayacaktır” dedi. MHP lideri, bu tertibin açığa çıkarılacağını da sözlerine ekledi.

Başbakan mitinge Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisi’ni de davet etmişti ancak alanda bu partilere ait bayrak ya da flamaya rastlanmadı.

‘Sabrettik, sabrediyoruz’

Başbakan protestolar sırasında gündeme getirilen iddiaları da dile getirdi. Erdoğan, “başörtülü bir bayan araba sürüyor değil mi? Arabaya vuruyorlar. Yavrusuyla eşini bekliyor ona saldırıyorlar. Taciz ediyorlar. 6 aylık çocuğunun aracıyla orada tekmeyle yerde süründürüyorlar. Sizin özgürlük anlayışınız bu mu? Camilerimize ayakkabılarıyla girdiler. Camilerimizde içki içtiler. Sabrettik. Sabrediyoruz” diye konuştu.

Mitingdekilerden sekiz ay daha sabretmelerini isteyen Erdoğan, seçmenlerden günü geldiğinde sandıkları oyla patlatmalarını talep etti.

Erdoğan: 'Asıl yalancı Kılıçdaroğlu'

Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünü Gezi olaylarına ayırırken CHP’yi de eleştirmekten geri kalmadı. Reyhanlı saldırısı sonrası tutuklananlardan birinin CHP’li milletvekillerini Esad’la görüşmek üzere Suriye götüren kişi olduğunu söyledi. Erdoğan, “hani CHP genel başkanı sürekli ‘yalancıdan başbakan olmaz diyor’ ya. Evet, yalancıdan bu ülkede başbakan olmaz. İşte onun için Kılıçdaroğlu geldiğinden beri başbakan olamadı, olamayacak da” diye konuştu

Erdoğan’ın konuşmasını hükümet ve partinin üst düzey yönetimi neredeyse tam kadro olarak sahneden takip etti. Sık sık fotoğraf çeken AB Bakanı Egemen Bağış ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu görüntüleri yorumlarıyla birlikte sosyal paylaşım sitelerinden kamuoyuyla paylaştılar.

Başbakan Erdoğan, ‘Milli İradeye Saygı’ mitinginin ikincisini pazar günü de İstanbul Kazlıçeşme’de gerçekleştirecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG