Erişilebilirlik

Plüton'dan Gelen Şaşırtıcı Fotoğraflar


Amerikalı uzay araştırmacıları, Plüton cüce gezegenine yaklaşan New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı uydunun gönderdiği fotoğrafları “hayret verici ve eğlenceli” diye tanımladı.

Araştırma uydusu, Salı günü Plüton’a 12 bin 500 kilometre yaklaşacak.

Güneş Sistemi’nin dokuzuncu gezegeni olarak bilinen, ancak 2006 yılında gezegen tanımı alınarak “cüce gezegen” diye adlandırılan Plüton’dan ilk kez bu denli yakın fotoğraflar geliyor.

New Horizon’dan gelen fotoğrafları değerlendiren Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nden (NASA) John Spencer, Plüton üzerinde “çılgın” diye tanımladığı siyah-beyaz oluşumların ne olduğunu, yüzeyindeki dairemsi yapıların krater mi ya da başka bir şey mi olduklarını anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Pluto
Pluto

Plüton Dünya’dan 4,8 milyar kilometre uzakta bulunuyor.

NASA New Horizons araştırma uydusunu 2006’da, Plüton Uluslararası Astronomi Birliği tarafından cüce gezegen ilan edilmeden kısa bir süre önce fırlatmıştı. Birlik, Plüton’un Kuiper Kuşağı adı verilen Güneş Sistemi gezegenlerinin yörüngesinden farklı bölgede seyrettiğini açıklamıştı. Ancak diğer astronomlar Plüton’u hala Güneş Sistemi’nin parçası olarak değerlendiriyor.

NASA uzmanları, Kuiper Kuşağı’nda yürütecekleri inceleme sonucu Güneş Sistemi’nin ve büyük olasılıkla Dünya’nın oluşumuna ışık tutabilecek bilgiler arıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG